|
De eerste borrelboontjes van onze sojabonen
|
|
Onze namen zijn Sanne Hubers en Mara de Beer en wij doen de opleiding Voeding en Welzijn MBO niveau 4 op het Helicon in Helmond. Wij hebben 10 weken lang, 5 dagen in de week stage mogen lopen bij boer Henk. Tijdens deze stage hebben wij verschillende leuke en leerzame opdrachten uitgevoerd.
Borrelboontjes maken van sojabonen
We hebben borrelboontjes gemaakt van gedroogde sojabonen, die je kunt eten zoals borrelnootjes. De gedroogde sojabonen hebben we een nachtje laten weken in een bakje water. De dag erna hebben we deze 6 minuten gekookt, gepeld en gekruid. Met de kruiden hebben we vier verschillende smaken gemaakt. Daarna in de oven tot ze lekker knapperig werden.
Een gezonde jam maken van ananaskers.
De heerlijke ananaskers/goudbes die niet vers gegeten wordt willen we niet weggooien. We zijn op onderzoek uitgegaan om hiervan een gezonde jam te maken. De geleisuiker, die vaak gebruikt wordt om jam te maken wilden we vervangen. Echter is de suiker nodig voor de houdbaarheid. Om de jam gezonder te kunnen maken hebben wij als vervangend product voor honing gekozen. Een andere functie van geleisuiker is het binden van de jam. Hiervoor hadden we als oplossing gevonden: chiazaad. Dit is een zaadje wat de jam een goede binding geeft. Dit zaadje had wel een klein nadeel: de kleur van de jam veranderde ook. Daarom gaan we nu experimenteren om pectine in de plaats van chiazaad toe te voegen
|
|
Op zoek naar de Peelrandbreuk
|
|
|
Lakprofielen van de Peelrandbreuk van 1 tot 2 meter diepte.
|
|
In de groentetuin van Bijzonder Brabants is een uniek natuurverschijnsel verborgen. De Peelrandbreuk, een geologische breuklijn die loopt van Uden naar Roermond. Boer Henk en Frits Kraefft zijn op zoek gegaan naar de Peelrandbreuk, wat je kunt zien op dit 8 minuten durend filmpje.
Heel bijzonder is, dat deze verticale breuklijn geen grondwater door laat, waardoor er een verschil in grondwaterstand is van 3 tot 4 meter aan beide zijden van de breuk. Ook is er een verschil in samenstelling van de bodem en het grondwater. Boer Henk heeft deze verschillen laten onderzoeken. Met het verzorgen van de groenten houdt hij hier rekening mee. Aan de zijde met de hoge grondwaterstand is de bodem vruchtbaarder en is het niet zo snel nodig om de groenten water te geven. Ook zijn er opbrengstverschillen en soms zelfs verschillen in smaak.
Boer Henk heeft plannen om de Peelrandbreuk permanent zichtbaar te maken.
|
|
|
|