Heilige bonensoep
Ingrediënten
250 gram gedroogde heilige boontjes in de peul
15 gram roomboter
1 ui
1 knoflookteentjes
1 (deel van)kleine selderijknol (100 gram)
1 prei (250 gram)
1,25 liter groentebouillon
100 gram gerookte spekblokjes
Peper en zout
Bereidingsstappen
- De heilige boontjes doppen uit de peul en hierna een nacht in een liter koud water
- laten weken. Dit zijn ongeveer 175 gram droge heilige boontjes, welk na een nacht weken ongeveer 380 gram wegen.
- Klontje boter verhitten in de pan en hierin de gesneden ui en knoflookteentjes zachtjes glazig laten worden (niet bruin).
- Voeg de fijn gesneden prei en selderijknol toe en bak deze al omscheppend 5 minuten mee.
- Voeg een beetje peper en zout toe.
- Voeg 1,25 liter groentebouillon toe.
- Giet de geweekte bonen af en voeg deze toe aan de bouillon met groenten.
- Laat dit alles in 45 minuten zachtjes gaar koken.
- Bak de gerookte spekblokjes knapperig in een pan en voeg deze op het laatst aan de soep toe.
- Naar wens zout en/of peper toevoegen.