Heilige bonensoep

Ingrediënten

250 gram gedroogde heilige boontjes in de peul

15 gram roomboter

1 ui

1 knoflookteentjes

1 (deel van)kleine selderijknol (100 gram)

1 prei (250 gram)

1,25 liter groentebouillon

100 gram gerookte spekblokjes

Peper en zout

Bereidingsstappen

  1. De heilige boontjes doppen uit de peul en hierna een nacht in een liter koud water
  2. laten weken. Dit zijn ongeveer 175 gram droge heilige boontjes, welk na een nacht weken ongeveer 380 gram wegen.
  3. Klontje boter verhitten in de pan en hierin de gesneden ui en knoflookteentjes zachtjes glazig laten worden (niet bruin).
  4. Voeg de fijn gesneden prei en selderijknol toe en bak deze al omscheppend 5 minuten mee.
  5. Voeg een beetje peper en zout toe.
  6. Voeg 1,25 liter groentebouillon toe.
  7. Giet de geweekte bonen af en voeg deze toe aan de bouillon met groenten.
  8. Laat dit alles in 45 minuten zachtjes gaar koken.
  9. Bak de gerookte spekblokjes knapperig in een pan en voeg deze op het laatst aan de soep toe.
  10. Naar wens zout en/of peper toevoegen.