Palmkool soep

Ingrediënten

  • 250 gram palmkool
  • 1  red tide rode ui
  • 1 teen knoflook
  • 125 gram Kruimige Carolus aardappelen
  • 250 gram Rodelika wortel
  • ½ steel Prei
  • 1,25 liter Groentebouillon
  • scheut Koolzaadolie
  • Peper en zout

Bereidingsstappen

  1. Pel de ui en knoflook en snijd deze fijn.
  2. Schil de winterpenen en de aardappelen, snijd deze fijn.
  3. Snijd de prei en haal de nerf uit de palmkool en snij het blad fijn, was vervolgens de prei en palmkool in een vergiet of zeef en laat goed uitlekken.
  4. Verhit een scheut milde olie in een kookpan, fruit hierin alle groenten en aardappelen 10 minuten aan.
  5. Giet de groentebouillon erbij en laat 20-30 minuten trekken, zodat de groenten goed kunnen garen.
  6. Snijd ondertussen de rookworst in kleine brunoise en bewaar voor de garnering.
  7. Zodra de groenten gaar zijn kan de soep gepureerd worden met een staafmixer.
  8. Breng de soep op smaak met peper en zout.
  9. Serveer de soep warm en garneer met de rookworst.

    TIP: Garneer in plaats van rookworst met gepofte quinoa of gerookte zalm snippers.
    Ook lekker met een eetlepel mosterd.
                                                                                  Bron: KookPunt Liessel


Zwarte van Toscane

Zwarte van Toscane

Foeniculum Vulgare

Al sinds de 18 e eeuw is deze kool, afkomstig uit Toscane, zeer populair. Het werd al gegeten in de Romeinse tijd. Het is de voorouder van de boerenkool. Vele vinden de palmkool, met zijn lange, donker- tot blauwgroen geribde bladeren, de mooiste stengelkool die er bestaat.
Carolus

Carolus

Solanum tuberosum

De Carolus aardappel is een middenvroeg ras en rond ovaal van vorm. Het is een vrij kruimige aardappel met een gele vleeskleur. Als je de Carolus helemaal laat uitgroeien en niet teveel bemest wordt de aardappel bloemig. Kenmerkend voor deze aardappel zijn de licht rode ondiepe ogen. De Carolus is prima te bewaren. Het loof is stevig en geeft een goede bedekking van de grond, waardoor onkruid minder kans krijgt. Zijn naam is vernoemd naar Carolus Clusius die rond 1588 de aardappel voor het eerst teelde in in de Hortustuinen van Leiden. De Carolus aardappel is resisitent tegen de aardappelziekte phytophthora. 
Oslo

Oslo

Allium ampeloprasum

De Soemerische koning Ur-Nammu liet rond 2100 voor Christus al prei telen in de tuinen van Ur. Bekend is dat ook de Egyptische piramidebouwers, de Grieken en de Romeinen prei aten. Vervolgens is de groente over heel Europa verspreid. Prei was de favoriete groente van de Romeinse keizer Nero, die het in soep of in olie consumeerde. Hij geloofde dat het zijn stem verbeterde.
Rodelika

Rodelika

Daurus Carota

De Rodelika is een zaadvaste grote stompe, gladde wortel met intense oranje kleur. Sterke, zoet-aromatische smaak. Uitstekende Brix-waarden, daarom bijzonder geschikt voor hoogwaardige sappen. Brix is een maat voor de hoeveelheid suiker in een waterige vloeistof en geeft aan hoeveel massa-procent van de vloeistof uit suiker bestaat. De oranje wortel is ontstaan door kruisingen. Er wordt aangenomen dat wortelen oorspronkelijk paars waren met een dunne wortel, waarna een mutant optrad die de paarse pigmentatie verwijderde, wat resulteerde in een nieuw ras van gele wortelen.
Red Tide

Red Tide

Allium cepa

De ui is een plant uit de lookfamilie. De Red Tide is een middenvroege rode hybride ui met goede doorkleuring, uitstekende opbrengst en goede bewaareigenschappen. De Red Tide is een zaai ui, die ook prima gezaaid kan worden in perspotjes.