Pastinaak stamppot met rode uien saus
Ingrediënten
Voor 6 - 8 personen
1 kilo Raja aardappels
1 kilo pastinaak
3 rode uien
2 eetlepels traditionele olijfolie
1,25 eetlepel appelstroop
200 ml appelsap
2 theelepels aardappelzetmeel
2 theelepels water
180 gram oude kaas
150 gram crème frache
zout en peper
Bereidingsstappen
- Was de aardappels met een borsteltje en snijd ze in gelijke stukken
- Schil de pastinaken en snijd ze in gelijke stukken als de aardappels
- Kook aardappel en pastinaak in water met zout in 20 minuten gaar
- Snijd de ui in ringen
- Verhit de olie in een koekenpan en bak de ui 5 minuten
- Voeg appelstroop en appelsap toe en breng aan de kook
- Los het aardappelzetmeel op in het water en voeg dit toe en roer tot een gebonden jus ontstaat
- Breng de saus op smaak met zout en peper
- Snijd de oude kaas in blokjes van ongeveer ½ cm (brunoise)
- Giet de aardappelen en pastinaak af en vang ongeveer 150 ml kookvocht op
- Voeg de crème frache en het kookvocht toe aan de aardappelen en pastinaak
- Stamp (of staafmixer) het geheel tot een smeuïge puree
- Schep de kaasblokjes erdoor
- Breng op smaak met eventueel zout en peper
- Serveer de stamppot met de uiensaus