Bieten lupineburger
Ingrediënten
- 300 gram gekookte lupine, ongepeld
- 1 rauwe rode biet
- 1 rode ui
- 1 teentje knoflook
- 1 eetlepel appelazijn
- 1 theelepel gerookt paprikapoeder
- 1 cm verse gemberwortel
- 50 g havermout
- paar eetlepels water
- peper en zout
- eventueel tamari, naar smaak
- plantaardige olie om in te bakken
Bereidingsstappen
- Snij de ui in blokjes
- Snij de knoflook fijn;
- Rasp de gemberwortel op een fijne rasp.
- Verhit de olie in een koekenpan en fruit de ui 5 minuten;
- Voeg dan de gesnipperde knoflook en geraspte gemberwortel toe en bak die nog enkele minuten mee;
- Schil de biet en rasp deze op een grove rasp;
- Doe lupinebonen, het uimengsel, azijn, havermout, water en kruiden in de keukenmachine en maal dit tot een korrelige massa;
- Doe het mengsel in een kom en meng er de biet doorheen;
- Proef en breng het mengsel eventueel nog verder op smaak met kruiden, peper en zout;
- Laat het mengsel 30 minuten rusten;
- Vorm burgers;
- Bak de burgers goudbruin in olie. Doe niet teveel burgers tegelijk in de pan, zodat je ze makkelijk kunt schuiven en omkeren.
Tips
- Verse gemberwortel kun je lange tijd bewaren in de vriezer. De bevroren gember kun je ongeschild raspen en verwerken.
- Tamari is een gefermenteerde sojasaus waar geen tarwe in is verwerkt. Het is een smakelijke vervanger van zout.
- Lekker bij de bietenburgers: augurk en veganaise.
Bron: Powerpeul