Kazige lupineburger
Ingrediënten
- 300 gram gekookte lupine, ongepeld
- 1 kleine prei
- 1 teentje knoflook
- 6 eetlepels edelgistvlokken
- 50 gram havermout
- een half kopje water
- 1 theelepel mosterd
- 1 theelepel appelazijn
- 0,5 theelepel paprikapoeder
- zout
- koolzaad olie om te bakken
Bereidingsstappen
- Snij de prei in ringetjes, zowel het witte als het groene deel.
- Verhit de olie in een koekenpan en fruit de prei 10 minuten zachtjes,
- Voeg de geperste knoflook aan de prei toe en bak die nog enkele minuten mee.
- Maal de lupinebonen samen met havermout, water, edelgistvlokken, paprikapoeder, appelazijn en mosterd in een keukenmachine tot een fijne massa.
- Doe het lupinemengsel in een kom en meng de prei en knoflook erdoor. Maak het mengsel op smaak met zout.
- Laat het mengsel 30 minuten rusten,
- Vorm burgers;
- Bak de burgers goudbruin in olie. Doe niet teveel 4 burgers tegelijk in de pan, zodat je ze makkelijk kunt schuiven en omkeren.
Bron: powerpeul
Oslo
Allium ampeloprasum
De Soemerische koning Ur-Nammu liet rond 2100 voor Christus al prei telen in de tuinen van Ur. Bekend is dat ook de Egyptische piramidebouwers, de Grieken en de Romeinen prei aten. Vervolgens is de groente over heel Europa verspreid. Prei was de favoriete groente van de Romeinse keizer Nero, die het in soep of in olie consumeerde. Hij geloofde dat het zijn stem verbeterde.
Witte lupine Sulimo gedroogd
Lupinus Albus