Noodles met aardpeer, palmkool en wortel/kokossaus

Ingrediënten

500 gram noodles
500 gram aardpeer - Topstar*
500 gram palmkool - Zwarte van Toscane*
500 gram wortel - Yellow Stone*
40 gram verse knoflook
50 gram verse gember
1 limoentjes
150 milliliter kokosmelk
8 gram kurkuma
20 gram zout
200 ml water
60 ml Sojasaus/ketjapsaus
olijfolie om in te bakken

Bereidingsstappen

1. Zet de oven aan op 190 graden.

2. Zet alvast een pannetje op het vuur met water om straks de Noodles in te koken.

3. Was de Wortel, Palmkool en aardpeer.

4. Snijd de Palmkool zo fijn mogelijk, je kan de steel ook mee snijden. Houd de palmkool apart.

5. Snijd de Aardpeer in kwarten.

6. Snijd de Gember en Knoflook in grove stukken.

7. Snijd de Wortel zo klein mogelijk.

8. Gaar de kwarten Aardpeer in 35 minuten op de bakplaat of in een ovenbestendige schaal in de oven. Sprenkel er de Olijfolie en snuf zout over.

9. Als het water kookt in de pan, voeg je hier de Noodles aan toe met de Kurkuma en kook deze gaar. Giet af als deze gaar zijn. Beetje olijfolie toevoegen, zodat noodles niet gaan plakken.

10. Doe wat olie in een pan en fruit de Wortel, Gember en Knoflook aan, blus het af met het water en de kokosmelk en laat het op laag vuur garen tot de Wortel en Gember gaar zijn.

11. Eenmaal gaar kan je het gladmixen met de staafmixer of in de blender.

12. Bak de palmkool in een koekenpan op hoog vuur met wat olijfolie beetgaar. Hij mag een bite blijven houden. Blus het af met de Sojasaus/Ketjap en knijp de Limoen er bovenuit.

Serveer de Noodles, Wortelsaus en Palmkool op tafel en eet smakelijk! 

Recept: chefkok Manfred Albrecht – Restaurant Bij Albrecht



Topstar

Topstar

Helianthus tuberosus

De aardpeer is een winterharde, oersterke groente. De plant kan wel 2 meter hoog worden. De aardpeer vormt ondergrondse wortelknollen, die grillig van vorm zijn. De aardpeer wordt ook wel topinamboer, knolzonnebloem of jeruzalemartisjok genoemd.
Zwarte van Toscane

Zwarte van Toscane

Foeniculum Vulgare

Al sinds de 18 e eeuw is deze kool, afkomstig uit Toscane, zeer populair. Het werd al gegeten in de Romeinse tijd. Het is de voorouder van de boerenkool. Vele vinden de palmkool, met zijn lange, donker- tot blauwgroen geribde bladeren, de mooiste stengelkool die er bestaat.
Yellow Stone

Yellow Stone

Daurus Carota

De ‘Yellowstone’ is een vroege gele wortel met een hoge opbrengst. De wortel is wat zoeter en redelijk groot. Het zaad is afkomstig van Bejo zaden en is biologisch geteeld.