Deeg
125 gr bloem;
125 gr roggemeel (of 125 gr bloem);
½ theel. zout;
5 eetl. olijfolie;
3 eetl. water;
1 ei;
boter tbv invetten vorm.
Vulling
600 gram haverwortels;
2 eetlepels.olijfolie;
½ theelepel. Vegeta (of ander kruidenmengsel, of niet);
220 gr – 250 gr ricotta (bakje);
4 eieren;
2 eetlepels. citroensap;
3 stevige sjalotten (of rode ui), fijngesneden en zachtjes gebakken;
2 eetlepels (30 ml) kookroom;
ca. 50 gr fijn geraspte mimolette (of andere kaas);
Peper en zout
1. Maak deeg van bloem, roggemeel, olijfolie, 3 eetlepels water 1 ei. Maak het deeg plat, rol het in plasticfolie en leg het deeg minstens 30 min in de koelkast.
2. Verwarm de oven voor op 225 graden;
3. Maak de haverwortels schoon: vul de gootsteen met gezuurd water en zet een bak of pan met gezuurd water ernaast. Zuur is citroensap bijvoorbeeld en het voorkomt verkleuren. Haverwortels worden sneller bruin dan schorseneren. Snij de kop met het groen eraf, verwijder eventuele uitlopers (de haren kunnen schil je straks weg) en schil ze onder water met een dunschiller. Leg in de pan.
4. Als alle haverwortels geschild zijn, snij ze in de lengte in dunne plakken (ca. 3 mm dik of zo) en kook ze in ongeveer 15 minuten beetgaar.
5. Afgieten, uit laten lekken. Maak onderwijl het beslag.
6. Besmeer de quichevorm met boter en bepoeder het dun met bloem (de schaal omkiepen om het surplus kwijt te raken).
7. Leg bloem op het aanrecht en rol het deeg voldoende groot uit.
8. Bekleed de vorm.
Leg een dun laagje beslag op de bodem. Leg daarop de haverwortelplakken als een waaier vanuit het middelpunt. Giet de rest van het beslag eroverheen.
9. In de oven een half uur bakken.
Smakelijk eten Bron: Website www.mergenmetz.nl