Suikerbieten risotto

Ingrediënten

1 suikerbiet (800-1500 gram) 
 liter groentenbouillon
1 eetlepel olijfolie
1 ui fijn gesneden
3 teentjes knoflook fijn gehakt
250 gram risotto rijst
100 ml witte port
blaadjes van enkele takjes tijm
50 gram (room)boter
400 gram roombrie (of notenkaas) in dikke plakken
peper en zout

Bereidingsstappen

Suikerbiet schillen en in blokjes van 1 cm snijden
Breng de blokjes biet en de bouillon op middelhoog vuur aan de kook en laat de biet in 10 – 15 minuten garen
Giet de biet af en bewaar de bouillon
Smoor de ui in 1 -2 minuten glazig in de olijfolie
Doe de knoflook en de rijst erbij en roer 1 – 2 minuten tot de rijstkorrels een olielaagje hebben
Doe de witte port in de pan en laat deze zachtjes borrelend inkoken
Voeg nu steeds een soeplepel bouillon toe en laat deze al roerend door de rijst opzuigen
Ga zo door totdat alle bouillon is opgenomen en de risotto beetgaar is. Dit duurt ongeveer 20 minuten.
Roer de suikerbieten blokjes door de risotto
Roer de boter en tijm door de risotto
Breng op smaak met zout en peper
Laat zo 2 minuten staan.
Schep de risotto in diepe borden.
Leg hier een plak brie/notenkaas bovenop en laat deze een beetje smelten.



Suikerbiet

Suikerbiet

Beta vulgaris subsp. vulgaris Altissima Group

Voor de ontdekking van de suikerbiet als suikerbron was suikerriet na honing de voornaamste zoetstof. Suikerriet werd in Europa geïmporteerd vanuit tropische landen. Na de Franse Revolutie kwam door de Britse blokkade van continentaal Europa de invoer van rietsuiker onder druk te staan en werd de prijs zeer hoog. Men ging daarom op zoek naar vervanging van suikerriet door een alternatief. De suikerbiet is in België en Nederland een belangrijke bron van suiker. De suikerbiet wordt tegenwoordig niet/weinig gegeten, daar is de biet volgens sommige te hard voor. Hoewel tijdens de hongerwinter velen aan de suikerbiet hun leven hebben te danken. Gelukkig zijn er een aantal chefkoks die de suikerbiet opnieuw op de kaart willen zetten. Het ras Annemartha KWS is een veelbelovende ras. Het is een zoete biet met een sterke weerbaarheid tegen rhizoctonia alsook tegen cercospora, kortom de ideale rhizoctoniaresistente biet.
Tijm

Tijm

Thymus

Tijm is een kruidachtige of houtachtige meerjarige plant met een zeer aromatische geur. De plant wordt ongeveer 30 cm hoog en bloeit in schijnkransen. De planten komen algemeen voor in het Middelandse Zeegebied en in Azie. 
Red Tide

Red Tide

Allium cepa

De ui is een plant uit de lookfamilie. De Red Tide is een middenvroege rode hybride ui met goede doorkleuring, uitstekende opbrengst en goede bewaareigenschappen. De Red Tide is een zaai ui, die ook prima gezaaid kan worden in perspotjes.