Rabarber compote

Ingrediënten

  • 1000 gram rabarberstengels
  • 200 gram (riet) suiker
  • maizena / bindmiddel

Bereidingsstappen

  1. Rabarberstengels schoonmaken en in stukjes snijden van ongeveer 2 cm;
  2. Doe de rabarber en suiker in een pan met beetje water op de bodem, zodat ze niet aanbakken;
  3. Breng dit af en toe roerend aan de kook en laat dit 8 minuten langzaam doorkoken
  4. Afgieten en kookvocht apart bewaren;
  5. Doe de rabarber in een schaal;
  6. Bindt het kookvocht/rabarbersap met een beetje maizena en giet dit over de rabarber.


Frambozen Rood

Frambozen Rood

Rheum rhabarbarum

Rabarber staat reeds bijna 5000 jaar in hoog aanzien bij de mens, zij het aanvankelijk niet  als groente maar als geneesmiddel. De Chinezen hebben waarschijnlijk de plant uit de steppen van Azië gehaald en haar op de berghellingen van het Chinese Rijk aangeplant. Men teelde dit gewas om de wortel, waaruit het geneesmiddel werd gewonnen. Rabarber heeft een laxerende en  bloedreinigende werking. Omstreeks 1600 ontdekte Gerarde in Engeland dat men de bladstelen kon eten gelijk snijbiet en spinazie. Het duurde echter nog tot 1750 voordat rabarber als groente een grotere bekendheid kreeg. In Nederland dateert de teelt als een groentegewas van omstreeks 1900.
Queen Victoria

Queen Victoria

Rheum rhabarbarum

Het lievelingseten van Queen Victoria uit Groot Brittannië. Hoe langer de rabarber staat, hoe roder de kleur, maar ook: hoe harder de stengels. Echt lekkere, zachte rabarber dient dus jong geoogst te worden.