Rabarbertaart

Ingrediënten

Ingrediënten vulling:

400 gram rabarberstengels
20 gram boter
100 gram suiker
Beetje maizena / bloem

Ingrediënten voor de cakebodem

250 gram zelfrijzend bakmeel
200 gram boter
200 gram suiker
3 scharrel eieren
50 ml melk

Bereidingsstappen

  1. Maak de cakebodem volgens recept op de pak
  2. Laat de cakebodem afkoelen
  3. Rabarberstengels schoonmaken en in stukjes snijden van 1-2 cm;
  4. Doe de 20 gram boter en 100 gram suiker in een pan;
  5. Laat dit karamelliseren;
  6. Voeg de rabarberstukjes toe en kook dit in 10 minuten tot moes;
  7. De moes wat indikken met een beetje bloem of maizena;
  8. Verspreid de rabarbermoes over de cakebodem.


Frambozen Rood

Frambozen Rood

Rheum rhabarbarum

Rabarber staat reeds bijna 5000 jaar in hoog aanzien bij de mens, zij het aanvankelijk niet  als groente maar als geneesmiddel. De Chinezen hebben waarschijnlijk de plant uit de steppen van Azië gehaald en haar op de berghellingen van het Chinese Rijk aangeplant. Men teelde dit gewas om de wortel, waaruit het geneesmiddel werd gewonnen. Rabarber heeft een laxerende en  bloedreinigende werking. Omstreeks 1600 ontdekte Gerarde in Engeland dat men de bladstelen kon eten gelijk snijbiet en spinazie. Het duurde echter nog tot 1750 voordat rabarber als groente een grotere bekendheid kreeg. In Nederland dateert de teelt als een groentegewas van omstreeks 1900.
Queen Victoria

Queen Victoria

Rheum rhabarbarum

Het lievelingseten van Queen Victoria uit Groot Brittannië. Hoe langer de rabarber staat, hoe roder de kleur, maar ook: hoe harder de stengels. Echt lekkere, zachte rabarber dient dus jong geoogst te worden.