Vergeten Groentesoep

Ingrediënten

(voor 8 personen)
200 gram schorseneer
200 gram knolselderij
200 gram wortelpeterselie
200 gram koolraap
200 gram pastinaak
4 tenen knoflook
80 gram boter
2 liter kippenbouillon
200 ml room
100 gram oerwortel paars
Zout en peper naar smaak

Bereidingsstappen

  1. Kippenbouillon bereiden met foelie, peper, zout, kruidnagel, ui, prei en laurierblad: 3 uur laten trekken op ong. 95 °C
  2. Bouillon passeren en op smaak brengen met zout
  3. Groenten schoonmaken en in gelijke stukken snijden
  4. Knoflook pellen
  5. In kookpan met dikke bodem boter smelten, groenten en knoflook toevoegen en glazig tot lichtbruin bakken
  6. Groenten afblussen met de kippenbouillon en room
  7. Groenten rustig gaar koken
  8. Soep pureren met een staafmixer
  9. Soep op smaak brengen met zout en peper
  10. Dit is een mooie volle, witte soep waar veel garnituren bij passen, zoals blokjes van de paarse oerwortel

Bron: Kookstudio Het Kookpunt Liessel



Mars

Mars

Apium graveolens

Knolselderij is een variant van selderij die net boven de grond een knol vormt. Grote, gladde, ronde selderij met wit vruchtvlees. Loof opgaand, donkergroen en winterhard tegen Septoria.  Sepotoria is een bladvlekkenziekte en te herkennen aan de lichte plekjes die ontstaan op het loof van de selderij. Bij ernstige aantasting kan het gehele blad afsterven. De schimmel is vooral actief bij warm en vochtig weer. Het demeter geteelde zaad is afkomstig van Bingenheimer Saatgut.
Schleswiger Schnee

Schleswiger Schnee

Pastinaca Sativa

De pastinaak was vroeger het hoofdingrediënt voor de warme maaltijd hij is jammer genoeg vervangen door de aardappel. De Schleswiger Schnee pastinaak is een gladde, relatief witte, zeer goed gevormde pastinaak. De bladvoet is slechts licht verzonken. Het ras is productief en gemakkelijk te bewaren. Hij kan goed tegen koud weer en kan langere tijd bij vorst in de grond blijven zitten.
Hoffmanns Schwarze Pfahl

Hoffmanns Schwarze Pfahl

Scorzonera Hispanica

In de 16e eeuw is de schorseneer vanuit het Middellandse Zeegebied naar Nederland gekomen. Het woord ‘schorseneer’ heeft een lange weg afgelegd. Het woord is afkomstig uit het Catalaans escurçonera afgeleid, wat escurçódat adder betekent, omdat het sap als tegengif tegen adderbeten werd gebruikt. Het woord ‘schorseneer’ is  via het Spaanse escorzonera en het Franse scorsonère in het Nederlands terecht gekomen.  Schorseneer is een tweejarige plant. In het eerste jaar wordt er een bladrozet en een vlezige penwortel gevormd. De plant bloeit in het tweede jaar na zaaien met citroengele bloemen. De plant wordt gebruikt als groente en was voor de Tweede Wereldoorlog vrij algemeen gegeten, maar is na de oorlog in diskrediet is geraakt, mogelijk door zijn bewerkelijkheid.
Osborne

Osborne

Petroselinum crispum

De wortelpeterselie is een variëteit van de peterselie, die hoofdzakelijk voor zijn tot 15 cm lange, witte penwortel wordt gekweekt. De wortel lijkt op een kleine uitvoering van de pastinaak. Het zaad is demeter / BIO gevercertificeerd en afkomstig van Bingenheimer Saatgut.
Helenor - geel met paarse kop

Helenor - geel met paarse kop

Brassica Napus

De Helenor koolraap is een mooie ronde paarskop. Geelvlezig. Mooie gladde knol. Zeer geschikt voor kleine tot middelgrote koolrapen. Sterk gewas. Compacte groeier. Geschikt voor bewaring.