De meest unieke groente van Brabant
Van hoeveel van onze bijzondere groenten heb je al eens gehoord? Zijn het er meer dan zes? Dan ken je er al meer dan de meeste mensen. Ken je er meer dan tien? Dan ben je een ware specialist. Hoog tijd om de overige soorten uit te proberen!
Bonen - Frijol Negro
Phaseolus vulgaris
Het eerste wat opvalt zijn de glanzende, pikzwarte, ronde zaaiboontjes! Uitgerijpt kunnen de zwarte boontjes droog worden geoogst, zo ontstaat de zeer gewilde uiterst donkere droogboon. De Frijol Negro staat bekend om de bestendigheid tegen droge grond en warme zomers.
Bereiden
De bonen 4 tot 8 uur weken in koud water alvorens ze te koken. Daarna moeten ze zachtjes gaar koken in één á anderhalf uur tijd.
Momenteel zijn de bonen gedroogd te bestellen.
Meer informatie
Aardappel - Alouette
Solanum tuberosum
De Alouette is een vrij grove, ovaallange aardappel met een diep rode schilkleur, vlakke ogen en een gele vleeskleur. De Alouette poten als de nacht temperatuur boven de 8 graden is. De Alouette heeft een goede phytophthora resistentie in zowel loof als knol en is resistent tegen aardappel-moeheid. Oogsten na 100-110 groeidagen.
Bereiden
Deze smaakvolle vrij vastkokende Alouette aardappel heeft nagenoeg dezelfde kookeigenschappen als de Roseval aardappelen. Maar ook als gewoon gekookte aardappels zijn ze prima geschikt, ze vallen niet uit elkaar. Kort voorkoken, dan zijn ze ook geschikt om te bakken. Ook als frietjes zijn ze heel erg lekker. Deze aardappelen hebben veel smaak, ook zonder zout of mayonaise
Meer informatie
Aardappel - Blaue Anneliese (vast)
solanum tuberosum
De Blaue Anneliese komt uit het kleine plaatstje Barum op de Lüneburger Heide (D). Ze stamt uit 2007 en heeft een gladde blauwe (paarse) schil en donkerblauw (paars) vruchtvlees. De Blaue Anneliese heeft een licht crèmige textuur en een notige smaak die doet denken aan tamme kastanje. De aardappel is vastkokend. De aardappelplant krijgt veel aardappels van een kleiner rond formaat.
Bereiden
De Blaue Anneliese is geschikt voor aardappelsalade, gebakken aardappelen, oven aarappel en gekookte aardappelen. Om het verrassende effect van de kleur te behouden bevelen we aan om de knollen niet te schillen maar te wassen voor het koken. Geniet van de kleurrijke Blaue Anneliese, welke gerechten een bijzondere beleving kan geven.
Meer informatie
Aardappel - Carolus
Solanum tuberosum
De Carolus aardappel is een middenvroeg ras en rond ovaal van vorm. Het is een vrij kruimige aardappel met een gele vleeskleur. Als je de Carolus helemaal laat uitgroeien en niet teveel bemest wordt de aardappel bloemig.
Kenmerkend voor deze aardappel zijn de licht rode ondiepe ogen. De Carolus is prima te bewaren. Het loof is stevig en geeft een goede bedekking van de grond, waardoor onkruid minder kans krijgt. Zijn naam is vernoemd naar Carolus Clusius die rond 1588 de aardappel voor het eerst teelde in in de Hortustuinen van Leiden. De Carolus aardappel is resisitent tegen de aardappelziekte phytophthora.
Bereiden
Deze smaakvolle bloemige Carolus aardappel is geschikt voor consumptie en frites. Prima aardappel omt ekoken een/of puree van te maken. Deze aardappelen hebben veel smaak, ook zonder zout of mayonaise.
Meer informatie
Aardappel - Rote Emmalie (rood)
Solanum tuberosum
De Rote Emmalie is geen oud ras. Het is een kruising tussen de variëteiten La Ratte, Baltica, Highland Burgundy Red en het oude Peruaanse landras Huamantango. De smaak is delicaat kruidig en aromatisch. De schaal is glad met platte ogen en de vorm is gewoon prachtig. Het rode vruchtvlees is een lust voor het oog. Rote Emmalie heette voorheen Rote Emma. De naam moest worden gewijzigd omdat deze overlapte met een ander ras.
Bereiden
De Rote Emmalie is een vastkokende aardappel en heerlijk in salades. Voor fans van de Italiaanse keuken: maak er een Gnocchi di Patate van. De stevige smaak van dit Duitse aardappelwonder zal je verrassen. De aardappel is kleurvast na koken, bakken en frituren.
Geniet van de kleurrijke Rote Emmalie, welke gerechten een bijzondere beleving kan geven.
Meer informatie
Aardbeien - Ali Baba bosaardbei
Fragaria Vesca
De bosaardbei, is de wilde tegenhanger van de cultuuraardbei. Maar waar de cultuuraardbei een kruising is tussen soorten, is de bosaardbei een botanische soort. De bosaardbei wordt ook wel kleine bosaardbei genoemd, ter onderscheid van de grote bosaardbei (Fragaria moschata). De bosaardbei groeit in bijna heel België en Nederland, vooral in bosgebieden en meestal op een ietwat vochtige zandgrond in gefilterd zonlicht. De plant heeft kleine witte bloemen. De samengestelde, drievoudige bladeren zijn glanzend en hebben een gezaagde rand.
Bereiden
Wie wel eens een wild aardbeitje heeft verorberd kan zich de verrassing van de echte, aromatische aardbeiensmaak vast wel herinneren!
Deze goed smakende klein-vruchtige soort is een welkome aanvulling in een tijd van waterige aardbeien.De kleine vruchten hebben een frisse en zoete smaak. Behalve dat ze zo erg lekker zijn, zijn ze ook geschikt voor vruchtensalades en -dranken, siroop en jam.
Meer informatie
Aardpeer - Topstar
Helianthus tuberosus
De aardpeer is een winterharde, oersterke groente. De plant kan wel 2 meter hoog worden. De aardpeer vormt ondergrondse wortelknollen, die grillig van vorm zijn. De aardpeer wordt ook wel topinamboer, knolzonnebloem of jeruzalemartisjok genoemd.
Bereiden
De aardpeer kan rauw, bijvoorbeeld als salade, gegeten worden. De smaak van de knol is lichtelijk zoet, notig en heeft iets van een artisjok. De witte knollen verkleuren aan de lucht snel naar bruin. Eenmaal uit de grond drogen de knollen snel uit en zijn daardoor in de koelkast hoogstens enkele dagen houdbaar. De aardpeer wordt vers geoogst voor levering. Het advies is de aardperen niet te schillen, maar Even in lauw warm water leggen en daarna met een borsteltje schoon te poetsen..
Omdat de knollen geen glucose bevatten, maar hoofdzakelijk uit fructose opgebouwde insuline bevatten is de aardpeer een geschikte groente voor diabetici.
Meer informatie
Aubergine - Half Lange Violette
Solanum melongena
Sterk en oud landras met goede resultaten voor de buitenteelt, hoewel in de kas de oogst aanzienlijk groter is! Geeft halflange, dieppaarse vruchten.
Bereiden
Aubergine kan soms wat bitter smaken. Snij de aubergine in plakken en bak of kook deze. Kort geblancheerd kan de aubergine ook ingevroren en bewaard worden. Eet aubergine nooit rauw. Het bevat de stof solanine welke maag- en darmklachten kan veroorzaken.
Meer informatie
Augurk - Diamant (komkommer smaak)
Cucumis Sativus
De Diamant augurk is volledig bittervrij (smaak komkommerachtig), heeft stevig vruchtvlees en weinig/geen zaden heeft. De Diamant is een hybride zaadloze (parthenocarpe) augurk, die resistent is tegen echte en valse meeldauw. In de tuinbouw worden sommige planten zodanig verdeld dat ze parthenocarp worden. Er hoeft dan niet voor bestuiving gezorgd te worden en de vruchten bevatten geen of weinig zaden, wat een voordeel is voor verdere verwerking. Mooie krachtige en compacte plant, met mooie donkergroene, gladde vruchten. Het zaad is biologisch geteeld (EKO).
Bereiden
Augurken zijn heel gezond en zijn rijk aan vitamine B en C. Daarnaast hebben ze weinig calorieën en passen ze in elk dieet. Drogen met zeezout en daarna inmaken met azijn met of zonder suiker is de gebruikelijke methode om ze in te maken. Ingemaakte augurken zijn heerlijk fris.
Deze augurk wordt gegeten als deze een lengte heeft van 10 -15 cm en de dikte van een komkommer.
Meer informatie
Augurk - Hokus (bitter)
Cucumis Sativus
De ‘Hokus”is een sterk en wat ouder ras. De vruchten zijn redelijk glad en bitter van smaak. Dit is een zuiverzaad augurk.
Bereiden
Augurken zijn heel gezond en zijn rijk aan vitamine B en C. Daarnaast hebben ze weinig calorieën en passen ze in elk dieet. Drogen met zeezout en daarna inmaken met azijn met of zonder suiker is de gebruikelijke methode om ze in te maken. Ingemaakte augurken zijn heerlijk fris in gemengde salades.
Meer informatie
Bataat - Beauregard
Ipomoea batatas
De bataat of zoete aardappel is een plant uit de windefamilie. Het is, anders dan de naam doet vermoeden, geen familie van de aardappel, die tot de nachtschadefamilie behoort. De zoete aardappel is een inulinehoudende knol en een verdikking van de wortels. Oorspronkelijk wordt dit bekende knolgewas al meer dan 5000 jaar geteeld in Zuid-Amerika, maar inmiddels is deze belangrijke koolhydratenbron over de hele (tropische) wereld verspreid. In Noord-Europa is de teelt in de zomer steeds beter te doen. De Beauregard bataat heeft oranje vruchtvlees.
Bereiden
Naast de (gekookte) knol is ook het blad als spinazie zeer geliefd! Ook chips of friet van de zoete aardappel is erg lekker.
Meer informatie
Bieten - Boldor gele biet
Beta Vulgaris
De gele Boldor biet is een ronde, gladde biet met een licht oranje uitwendige kleur en aantrekkelijke gele inwendige kleur.
Bieten bevatten veel vitamine C en B1, bovendien erg veel antioxidanten en kankerbestrijdende stoffen. De Boldor biet is goed bewaarbaar en een makkelijke groente om te kweken.
Bereiden
Van de gele Boldor kunnen het blad en de knol geoogst worden. Het blad kan gebruikt worden in salades. De knol kan zowel koud als warm gegeten worden. Ook kunnen ze gebakken of gegratineerd worden in de oven. Na koken of bakken kan de schil gemakkelijk verwijderd worden.
Meer informatie
Bieten - Chioggia
Beta Vulgaris
Chioggia-bietjes zijn Italiaanse, zoete ronde krootjes, die inwendig opvallend gekleurd zijn met witte en roze ringen. Chioggia ligt in Italië in de provincie Veneto, niet ver van Venetië op het zuidelijkste puntje van de lagune. Het bietje uit Chioggia, bietola da orto is een beetje zoetig en wat verfijnder van smaak als onze rode biet. De Chioggia bietjes kunnen geoogst worden vanaf de grootte van een golfbal tot de grootte van een tennisbal. Bieten bevatten veel vitamine C en B1, bovendien erg veel antioxidanten en kankerbestrijdende stoffen. De biet is goed te bewaren en een makkelijke groente om te kweken.
Bereiden
Als je de biet rauw eet in een salade zit er in de verte iets van radijs in de smaak De knol kan zowel koud als warm gegeten worden. Ook kunnen ze gebakken of gegratineerd worden in de oven. Na koken of bakken kan de schil gemakkelijk verwijderd worden. Bij verhitting verliest de biet wat van zijn kleur, maar het zebra-patroon blijft evenwel goed zichtbaar.
Meer informatie
Bieten - Suikerbiet
Beta vulgaris subsp. vulgaris Altissima Group
Voor de ontdekking van de suikerbiet als suikerbron was suikerriet na honing de voornaamste zoetstof. Suikerriet werd in Europa geïmporteerd vanuit tropische landen. Na de Franse Revolutie kwam door de Britse blokkade van continentaal Europa de invoer van rietsuiker onder druk te staan en werd de prijs zeer hoog. Men ging daarom op zoek naar vervanging van suikerriet door een alternatief.
De suikerbiet is in België en Nederland een belangrijke bron van suiker. De suikerbiet wordt tegenwoordig niet/weinig gegeten, daar is de biet volgens sommige te hard voor. Hoewel tijdens de hongerwinter velen aan de suikerbiet hun leven hebben te danken. Gelukkig zijn er een aantal chefkoks die de suikerbiet opnieuw op de kaart willen zetten.
Het ras Annemartha KWS is een veelbelovende ras. Het is een zoete biet met een sterke weerbaarheid tegen rhizoctonia alsook tegen cercospora, kortom de ideale rhizoctoniaresistente biet.
Bereiden
Voor suikerbiet zijn weinig recepten beschikbaar, omdat de suikerbiet nergens te koop is maar tot suiker verwerkt wordt in de suikerfabriek. Een gemiste kans. Topkoks bereiden er heerlijke gerechten mee. De suikerbiet is prima te gebruiken in diverse gerechten met rode bieten, welke dan vervangen wordt door de suikerbiet. Het gerecht wordt er wel lekker zoet van.
Het product wordt zonder loof ongewassen geleverd. Gewicht van een biet varieert tussen 800 en 2000 gram per biet.
Meer informatie
Bieten / Rode biet - Boltardy
Beta Vulgaris
Deze donkerrode Boltardy biet is afkomstig uit het Middellandse Zeegebied. Deze donkerrode wortelknollen, die ook wel kroten of mangel worden genoemd, waren bij de Romeinen en Grieken al bekend. Boltardy is een vroeg ras met een zachte schil. Deze rode bietjes kunnen geoogst worden vanaf de grootte van een golfbal tot de grootte van een tennisbal. Rode bieten bevatten veel vitamine C en B1, bovendien erg veel antioxidanten en kankerbestrijdende stoffen. De rode biet is goed bewaarbaar en een makkelijke groente om te kweken.
Bereiden
Van de boltardy kunnen het blad en de knol geoogst worden. Het blad kan gebruikt worden in salades. De knol kan zowel koud als warm gegeten worden. Ook kunnen ze gebakken of gegratineerd worden in de oven. De Boltardy biet heeft weinig grondsmaak en is wat zoeter. dan gebruikelijk.
Meer informatie
Bloemen - Afrikaantje Sparky
Tagetes Patula
Spanjaarden voerden het afrikaantje vanuit Mexico in. Binnen Europa is vanuit Tunesië en Spanje de plant verder verspreid ten tijde van keizer Karel V. Het gezellige perkplantje met gevulde (dubbele)
bloemetjes (doorsnee 2-5 cm) is van alle tijden! De speciale geur kent liefhebbers en haters... vanwege de warme kleuren: altijd vrolijkheid in de tuin! Een soort om tussen de groenten te zaaien als
burenhulp tegen diverse insecten of als redelijke aaltjesbestrijder (schadelijke nematoden).
Bereiden
De kleurrijke bloemblaadjes zijn prima te verwerken in gerechten en dat geldt ook voor de jonge blaadjes.
Meer informatie
Bloemen - Citroen afrikaantje
Tagetes tenuifolium
Deze speciale, prachtige en kleine ‘mini’ Afrikaan-bloemetjes hebben vijf bloemblaadjes, die samen een ster vormen. Kleine afrikaantjes met mini gele bloei en fijne blaadjes, onverwacht vol met fijne kruidige, eetbare citroengeur. Worden ook wel een lemon gem, genoemd.
Het citroen afrikaantje (tagetes tenuifolia) is van een andere soort als het gewone afrikaantje (tagetes patula). De smaak is dan ook verschillend.
Bereiden
Citrus-afrikaantjes zijn daarom uitstekend te gebruiken voor garnering, vooral bij (vruchten)-salades, toetjes en ijs.
De volle, zoete aromatische smaak is kruidig, ietsje bitter, zoals Citrusvruchten (Limoen en Sinaasappel)
Meer informatie
Boerenkool - Roter Krauskohl
Brassica oleracea
De Roter Krauskohl boerenkool is een kruising uit 3 oude Duitse rassen. Bij de selectie is vooral gelet op zo compact, rood en vorstbestendig mogelijk, De planten worden ongeveer 80 cm hoog en hebben een lichte kroes. In Westfalen is de rode boerenkool op een bepaald moment verdrongen door de groene. Boerenkool staat van alle koolsoorten het dichtst bij de wilde kool. Boerenkool heeft een kroon van grote gekrulde bladeren.
Bereiden
De rode boerenkool is een zeer gezonde groente, die nauwelijks calorieën bevat. De kool is traditioneel te gebruiken in stamppot maar kan ook gebruikt worden in een salade en als garnering bij een gerecht. Boerenkool wordt ondertussen steeds vaker geroerbakt samen met kruiden. Boerenkool kan ook rauw worden gegeten, fijngehakt in salades bijvoorbeeld. Boerenkool smaakt beter als de vorst eroverheen is gegaan. Het zetmeel in de bladeren wordt dan omgezet in suikers. De donkerrood fijngekroesde bladen worden tijdens het koken weer donkergroen.
Meer informatie
Boerenkool - Westlandse Winter
Brassica oleracea
De geschiedenis van de boerenkool begint al zeer ver voor de geboorte van Jezus Christus. Toen werden eigenlijk alleen de stelen van de boerenkool gegeten. Veel later is men de malse en zeer gezonde bladeren ook gaan eten.Boerenkool staat van alle koolsoorten het dichtst bij de wilde kool. Boerenkool heeft een kroon van grote gekrulde bladeren. Het is de sterkste koolsoort, die bestand is tegen een strenge winter. Boerenkool Westlandse winter is een biologisch gekweekte, heerlijk smakende, gekrulde boerenkoolsoort. Deze halfhoge boerenkool heeft donkergroen, licht gekruld, heerlijk smakend, mals blad. Deze soort kan in de winter op het land overwinteren en smaakt zelfs nog lekkerder en zoeter als de vorst erover heen is geweest.
Bereiden
Boerenkool is het meest bekend als stamppot met worst. Boerenkool wordt ondertussen steeds vaker geroerbakt samen met kruiden. Boerenkool kan ook rauw worden gegeten, fijngehakt in salades bijvoorbeeld. Boerenkool smaakt beter als de vorst eroverheen is gegaan. Het zetmeel in de bladeren wordt dan omgezet in suikers.
Boerenkool bevat heel veel gezonde vitamines, bouwstoffen en voedingsvezels. Deze zeer gezonde groente bevat nauwelijks calorieën maar wel eiwit, een klein beetje vet, veel vitamine C, vitamine B1, vitamine B2, Vitamine K, Caroteen, Calcium, Mangaan, Fosfor, Kalium en IJzer. Boerenkool is een heerlijke, malse, enigszins zoete, zeer gezonde groente.
Meer informatie
Bonen - Boerenteen / Pronkboon
Phaseolus coccineus
Boerentenen / Pronkbonen / priesterbonen vormen zeer grote dikke zaden. In België worden ze ook molbonen genoemd.
Bereiden
Pronkbonen kun je jong eten als sperzie– of snijboon. Oogst ze voor deze toepassing als ze 10 –15 cm lang zijn. Laat je ze doorgroeien dan kunnen ze een lengte van 35cm bereiken! De peulen zijn dan te vezelig om te eten, maar de gedopte bonen zijn wel smakelijk.Vanaf augustus tot het vriest zijn boerentenen vers in de peul te koop. In de periode daarna als gedroogde gedopte boon.
800 gr. verse bonen in de peul zijn 500 gr. gedopte verse bonen en 250 gr. gedroogde bonen.
Meer informatie
Bonen - Borlotti/Kivits boon
Phaseolus Vulgaris
Borlotti bonen, dat klinkt mooi zuidelijk, maar het zijn gewoon kievitsbonen. In Nederland noemen we ze zo omdat het patroon op de boontjes aan een kievitsei doet denken.
Bereiden
Borlotti bonen kunnen vers of gedroogd bereid worden. De boontjes zijn rood gespikkeld. Deze bijzondere tekening verdwijnt bij het koken, de bonen gaan er dan roodbruin uitzien zonder tekening. Borlotti bonen hebben een ietwat zoete, nootachtige smaak. Verse borlotti`s zijn heerlijk zowel gekookt en gearomatiseerd of in de typische pasta e fagioli (bonensoep).
Vanaf augustus tot het vriest zijn boerentenen vers in de peul te koop. Het hele jaar door zijn de borlotti's als gedroogde gedopte gedroogde boon te koop.
Gedroogde bonen een nacht weken en daarna in 90 minuten gaar koken. Een zakje van 300 gram word na weken en koken 650 gram bonen.
Meer informatie
Bonen - Boterboon Maxidor
Phaseolus vulgaris
De Maxidor is een stamboterboon die veel lijkt op de sperzieboon. Het verschil is dat de slanke peulen met een lengte van 16-18 cm een vrolijke gele kleur hebben. De boterboon is rijk aan vezels, calcium en vitamine C.
Bereiden
Deze bonen smaken heerlijk als je ze eerst even kort kookt en dan in ontbijtspek rond daarna bak je de bonen in de pan. Ook kan je ze gewoon koken, in een ovenschotel of in de stamp verwerken.
Meer informatie
Bonen - Heilig boontje
Phaseolus vulgaris
De naam ‘Heilig boontje’ hebben de witte boontjes te danken aan de rood-bruine tekening rondom het naveltje in de vorm van een engel, een vogel of een monstrans. De monstrans wordt in de Rooms Katholieke kerk gebruikt om de hostie in te tonen.
Bereiden
Jonge boontjes kun je als hele sperziebonen eten. De bonen kunnen ook vers of gedroogd worden gegeten. De smaak is te vergelijken met tamme-kastanjepuree.
Momenteel zijn de bonen gedroogd te bestellen.
Meer informatie
Bonen - Neckarkonigin spekboon
Phaseolus vulgaris
Spekboon is eigenlijk een te ordinaire naam voor deze Königin; Chateaubriandboon of iets dergelijks zou passender zijn. De Neckarköningin geeft volle, vlezige, slanke bonen van 25 cm lang.
Bereiden
De Neckarköningin kun je koken, ze hebben wel wat langer de tijd nodig dan gewonen bonen, een goede combinatie is om de boon samen te serveren met wat gebakken spekjes. Je kan de bonen ook stomen, wokken, in een ovenschotel verwerken, in de stamppot of in een salade. Jonge spekbonen zijn ook rauw te eten en zijn dan lekker knapperig.
Meer informatie
Bonen - Snijboon Helda
Phaseolus vulgaris
In de volksmond wordt de snijboon vaak snipperboon genoemd. De naam is ontleend aan het feit dat de peulen vroeger gewoonlijk overdwars in reepjes gesneden werden. De plant vormt bonen van 18-22 cm lang, deze boon is een stoksnijboon zonder draad. De bonen zijn lekker mals en blijven dit ook langere tijd. Het meest geteelde ras in de vollegrond is de stoksnijboon 'Helda'. De brede en afgeplatte peulen zijn vrij lang. Om de groei erin te houden moet men deze bonen enkele keren per week doorplukken. Het biologisch geteelde zaad is afkomstig van de Bolster
Bereiden
De plant vormt bonen van 18-22 cm lang, dit zijn stoksnijbonen zonder draad. De bonen zijn lekker mals en blijven dit ook langere tijd. Je kan de bonen snijden en dan koken, ook kan je van de bonen een bonen stamp maken, je kan de bonen ook in iets grotere stukken snijden en ze dan eerst even koken en daarna kort wokken. De bonen kunnen ook gedroogd gegeten worden.
Meer informatie
Bonen - Trionfo Violetto
Phaseolus vulgaris
Deze stokboon komt oorspronkelijk uit Italië en vormt peulen van 22-25 cm lang met een prachtige paarsblauwe kleur, de peulen zijn lekker mals van smaak en dat blijven ze ook lange tijd.
Bereiden
Je kan de bonen gewoon bereiden, je kan ze koken, wokken of bakken de kleur van de bonen veranderd wel na het koken.
Meer informatie
Broccoli - Bimie (stengelbrocolli)
Brassica oleracea
De zachtste broccoli die u ooit heeft gegeten! Bimie is een hybride van broccoli en kailan. De stengels blijven boterzacht en dragen een kleine en smakelijke broccolitop. Bimie, ook bekend als aspergebroccoli, broccolini of babybroccoli.
Bereiden
De stengels blijven boterzacht en dragen een kleine en smakelijke broccolitop. Bimie lijkt op broccoli, maar dan met lange slanke stengels. De smaak is milder en zoeter, meer in de richting van asperges.
Bimie kun je koken, stomen, roerbakken of wokken en gewoon rauw in gerechten verwerken. Geniet van de onvergetelijke bimie, welke gerechten een bijzondere beleving kan geven.
Bimie is heel gezond. Het zit boordevol anti-oxydanten en vitamine C. Ook is het rijk aan vitamine A, foliumzuur, glucosinolaten en een aantal belangrijke sporen-elementen, waaronder calcium, ijzer en zink. Glucosinolaten beschermen de plant tegen insecten en larven en de mens tegen kankerverwekkende stoffen.
Meer informatie
Courgette - Ola Gabriella
Cucurbita Pepo
De ‘Ola Gabriella’ is mooie langwerpige smakelijke courgette. Het is een hybride (kruising) courgette. Het zaad komt van de biologische zaadteler De Bolster. Zeer productieve, gele courgette met een milde, zoete smaak. Door parthenocarpie worden al vroeg in het seizoen vruchten gezet. Parthenocarpie betekent, dat het niet nodig is, dat de stamper bestoven wordt met stuifmeel, om een vrucht te vormen. Dus er zijn geen mannelijke bloemen nodig. Doordat de vruchtontwikkeling langzaam verloopt, kunnen de courgettes gerust iets langer aan de plant blijven zonder dat dit ten koste gaat van de productiviteit. De courgettes kunnen het beste geoogst worden met een lengte van 20-25 cm. Ze hebben dan een fijne textuur en een milde, zoete smaak.
Bereiden
De mogelijkheden met courgettes zijn enorm divers, ze zijn geschikt om te bakken, in de soep, ovenschotel en om te vullen. Ook de bloemen van de courgette zijn eetbaar, gevuld of gefrituurd zijn deze erg lekker. Ook zijn de courgettes prima te gebruiken om een groente spaghetti te maken.
Meer informatie
Courgette - Tondo Chiaro Di Nizza
Cucurbita Pepo
Middel kleine ronde courgette met aan de oppervlakte iets wat donkergroene ribben, tussen de ribben is de vrucht groen- geel gestippeld. De vrucht heeft een bijzonder lekker vruchtvlees.
Bereiden
Een courgette kan op verschillende manieren worden bereid, je kan er soep van maken, bakken, een ovenschotel maken deze ronde variant is erg geschikt om te vullen. Ook de bloemen van de courgette zijn eetbaar, je kan ze vullen en frituren.
Meer informatie
Courgette - Zucchini
Cucurbita Pepo
Deze vrij donkergroene is middenvroeg oogstbaar. De plant heeft een open groeivorm, hierdoor is hij makkelijk te oogsten. wanneer de vrucht jong geoogst wordt is hij op zijn lekkerst.
Bereiden
Er zijn veel verschillende bereidingen mogelijk bij de courgette je kan hem bakken, soep van maken of een ovenschotel. Je kan de courgette ook schillen en dan helemaal opschillen zo dat er lange slierten van komen zo heb je een soort spaghetti draden die heerlijk zijn in een salade.
Meer informatie
Crosne - Japanse Andoorn
Stachys affinis
Crosne uit de lipbloemenfamilie is een kruidachtige doorlevende plant, die 30 tot 50 cm hoog kan worden. De tot de verbeelding sprekende knolletjes worden gevormd als de dagen beginnen te verkorten. Deze 3 tot 5 cm lange geribbelde knolletjes gelijken op garnalen of op witte wormpjes. De crosne wordt ook wel Japanse aardappel genoemd. Crosne is een ondergronds groeiende groente in de vorm van een klein mini michelin mannetje. De plant komt oorspronkelijk uit Centraal- en Noord-China. In Japan en India wordt hij nog steeds grootschalig geteeld. Maar ook in Frankrijk weet men de lekkere smaak te waarderen en wordt de crosne hier en daar nog steeds geteeld (vernoemd trouwens naar de Franse plaats Crosne heet de plant in Europa 'Crosne du Japon’.
Bereiden
Crosne kan bereid worden als krielaardappeltjes en zijn dus geschikt voor koken, bakken of frituren. Je hoeft de knolletjes niet te schillen. De kleine knolletjes, waar zand aan kan zitten, moeten enkele malen grondig worden gewassen in ruim water. Verwijder een stukje van de onderkant en borstel ze eventueel schoon als wassen niet voldoende is.Kook de knolletjes in zo’n vijf minuten beetgaar, bak ze of voeg ze rauw toe aan slaatjes. Je kan ze ook inleggen op azijn. Om een delicatesse te maken van deze knolletjes is het voldoende deze een paar minuten te blancheren en nadien te stoven, roerbakken of frituren.
Meer informatie
Frambozen - Oranje Sunshine
Rubus idaeus
Deze struik van de Sunshine Framboos wordt ongeveer 1,5 meter hoog. Rubus idaeus 'Sunshine' is een nieuwe Framboos met grote mooie oranje vruchten en zonder doorns/stekels! Wanneer de struik in de bloei is vormt deze kleine witte bloempjes, hierna komen er mooie oranje iets behaarde vruchten aan. Wanneer de vruchten klaar zijn om geoogst te worden laten ze makkelijk los.
Bereiden
De vruchten zijn met hun zoete smaak heerlijk om zo rauw op te eten. Je kan er ook jam op smoothies mee maken, in combinatie met andere ingrediënten smaakt dit heerlijk.
Geniet van de heerlijke zoete oranje framboos. Puur bij een dessert, of voor een coullis, jam. een sorbet ijs of een welkomstdrankje. Boer Henk maakt van de frambozen, die niet verkocht worden een heerlijke frambozen confiture.
Onze zachte oranje frambozen worden in een bakje geleverd en liggen op een keukenpapiertje, zodat ze in perfecte vorm kunnen worden bezorgd,
Meer informatie
Goudsbloemen - Daisy Mixed
Calendula officinalis
Deze aantrekkelijke compacte mix volgt de trend van de laatste tijd: enkelbloemige goudsbloemen in gele en oranje tinten. Compact en vroeg bloeiend. Van de (eetbare) bloemen wordt een ook gele verfstof gemaakt.
Bereiden
De bloemblaadjes van de goudsbloem zijn eetbaar. Ze kunnen kleur geven aan koude gerechten en salades maar - misschien nog wel leuker - ze zijn ook in warme gerechten kleurvast.
Meer informatie
Granen - Haver
Avena sativa
Haver is een graansoort, die reeds sinds 7000 voor Christus geteeld wordt. Haver komt oorspronkelijk uit Zuidoost-Europa en Zuidwest-Azië en is ontstaan uit de wilde haver.
Bereiden
Tot in de Late Middeleeuwen was haver in Nederland op de zandgronden een belangrijk gewas. Haver werd toen geteeld voor zowel menselijke consumptie (haverkoeken, haverbrij en haversoep) als voor veevoer. Ook was haver het belangrijkste graan voor de bierbrouwerij. Pas later is de haver in de bierbrouwerij verdrongen door brouwgerst.
Meer informatie
Granen - Zomer Gerst
Hordeum vulgare
Zomergerst behoort tot de grassenfamilie en is een eenjarige plant. Zomergerst bloeit in juni. Gerst is uitstoelende plant met 50–130 cm lange stengels waaraan zich een aarvormige bloeiwijze vormt. Aan weerszijden van de getande aarspil staan steeds drie eenbloemige aartjes ingeplant.
Bereiden
Gerst was tot in de Middeleeuwen van groot belang als voedsel. De gerstekorrels werden tot brij gekookt. Er werden ook koeken en platte broden van bereid. Later werd gerst als voedsel bijna overal overvleugeld door tarwe.
Meer informatie
Haverwortel - Giant
Tragopogon Porrifolius
De haverwortel wordt ook wel Boksbaard, Paarse Morgenster, armeluis-asperges, witte schorseneren, oesterplant, boksbaard en keukenmeidenverdriet genoemd. De haverwortel werd al in de zestiende eeuw in Midden-Europa verbouwd, maar in de loop van de tijd werd hij bijna volledig verdrongen door de grote schorseneer, die een soortgelijke smaak heeft. Gebrande haverwortels leverden in tijden van schaarste een koffiesurrogaat.
Bereiden
De wortels van dit zeer oude gewas worden gegeten als schorseneren en smaken naar asperge en oester.
De bladeren zijn lekker in salades, maar ook te bereiden als spinazie.
Meer informatie
Kapucijners - Blauwschokkers Ezetha
Pisum Sativum
Een andere naam voor de kapucijner is velderwt. Oudere veel gebruikte benamingen zijn: schokkererwt, vale erwt en grauwe erwt. In de krijgsmacht worden kapucijners vanouds raasdonders genoemd. De Texelse bijnaam is grauwe ganzen. Kapucijners zijn klimplanten die bloeien met purperen bloemen, de peulen zijn blauw/paars gekleurd. De kapucijner is een oud gewas en wordt al ten minste 7000 jaar geteeld.
Bereiden
De zaden zijn zowel vers als gedroogd heerlijk van smaak. Kapucijners zijn het lekkerst als je ze na het oogsten meteen opeet. Dan smaken ze het zoetst. Het doppen is even een werkje. Kapucijners kun je op veel verschillende manieren gebruiken in gerechten. Maak er bijvoorbeeld een lekker groentepotje van in combinatie met wat uienringen, mosterd en hamblokjes. Kapucijners kun je ook heel goed rauw in salades verwerken. Voeg voor de variatie wat rijst, komkommer, tomaat en sla toe. Jaarlijks wordt een deel van de kapucijners in de peul gedroogd in de schuur. Tijdens het drogen veranderd de kleur van groen naar bruin. Na drogen worden de kapucijners gedopt. Gedroogde kapucijners smaken iets meliger, want de suikers zijn omgezet in koolhydraten.Verse kapucijners in de peul .
- kooktijd verse kapucijners ongeveer 5 – 10 minuten (1 kilo peulen na doppen ongeveer 400-500 gram verse erwten)
- gedroogde gedopte kapucijners ( 100 gr gedroogde erwten na weken en koken 220 gr) een dag weken en daarna in 60 – 90 minuten gaar koken.
Meer informatie
Kikkererwten - Flamenco
Cicer arietinum
De kikkererwt is een eetbare peulvrucht uit de vlinderbloemige familie In Anatolië wordt de kikkererwt al meer dan 8000 jaar geteeld. Van daaruit werd de kikkererwt verspreid naar het Middellandse Zeegebied en India. Anno 2019 wordt de kikkererwt in veel subtropische gebieden geteeld. De belangrijkste teeltgebieden zijn India, Pakistan, Turkije, Australië, Marokko en Iran.
De plant wordt 20–50 cm hoog en is klierachtig behaard. De bladeren zijn oneven geveerd met dertien tot zeventien elliptische of omgekeerd-eironde blaadjes, waarvan de rand aan de top gezaagd is. De plant bloeit in juni en juli met witte bloemen. De steel van de peul is naar beneden gebogen. Er zit meestal één erwt in de ongeveer 2 cm lange peul.
Kikkererwten hebben een subtropisch of tropisch klimaat nodig en meer dan 400 mm jaarlijkse regenval. Ze kunnen in een gematigd klimaat groeien, maar de opbrengst is dan veel lager.
In 2022 is boer Henk met hulp van InAgro in België gestart met kikkererwten. Kikkererwt is een ideaal eiwithoudend gewas voor menselijke consumptie. De kikkererwt hoeft niet bemest te worden omdat het stikstof deze vlinderbloemige stikstof uit de lucht bindt, en verbetert deze teelt de bodemstructuur
Bereiden
Van gekookte kikkererwten en kikkererwten-meel (onbewerkt) wordt onder meer hummus, falafel en patat gemaakt. Geroosterd kunnen ze ook als snack worden gegeten.
In augustus zijn er verse kikkererwten peulen om te doppen.
Meer informatie
Knolselderij - Mars
Apium graveolens
Knolselderij is een variant van selderij die net boven de grond een knol vormt. Grote, gladde, ronde selderij met wit vruchtvlees. Loof opgaand, donkergroen en winterhard tegen Septoria. Sepotoria is een bladvlekkenziekte en te herkennen aan de lichte plekjes die ontstaan op het loof van de selderij. Bij ernstige aantasting kan het gehele blad afsterven. De schimmel is vooral actief bij warm en vochtig weer. Het demeter geteelde zaad is afkomstig van Bingenheimer Saatgut.
Bereiden
Hoewel knolselderij voor de knol wordt geteeld, kunnen de bladeren ook worden gegeten. Deze knolselderij heeft een sterke selderij smaak, mede doordat de plant langzaam is gegroeid.
Geraspte of in stukken gesneden knolselderij is bijzonder smakelijk in diverse soepen. Ook is hij geschikt voor het trekken van bouillon of om een heerlijke crème van te maken.
Meer informatie
Knolvenkel - Solaris
Foeniculum Vulgare
Venkel ziet er uit als een witte bol maar is eigenlijk een samen-gegroeide laag van verdikt blad van de plant.
Bereiden
De smaak is uitgesproken anijsachtig. Dat scherpe anijsachtige komt in rauwe gerechten goed tot haar recht (erg lekker in salades, bijvoorbeeld in combinatie met sinaasappel). Gekookt/gestoofd wordt de smaak juist zacht en fris met juist nog maar een kleine anijs smaak.Venkel is goed voor de spijsvertering.
Meer informatie
Komkommer - Citroen/appel
Cucumis sativus
De citroenkomkommer, soms ook appelkomkommer genoemd, is een variëteit van de komkommer (Cucumis sativus). Deze plant is voor het eerst geïntroduceerd door de zaadhandelaar A. Yeats in Australie omstreeks 1933.
De plant is compacter dan zijn soortgenoten en groeit minder sterk uit, wel draagt hij vroeger vrucht. Citroenkomkommers zijn rond en hebben een zijdeachtig voorkomen. De vruchten hebben een geel tot witte kleur, wanneer ze volledig rijp zijn krijgen ze een baksteenrode kleur. Een gemiddelde vrucht weegt 100 à 200 gram. De bloeitijd strekt zich uit van juni tot oktober door middel van gele bloemen. De witte zaden blijven ±7 jaar kiemkrachtig en bevinden zich in de vrucht.
Bereiden
Komkommers worden meestal onrijp geoogst, behalve als de schil juist extra fraai wordt bij rijping. Onrijpe vruchten worden gesneden en rauw in salades verwerkt, rijpe vruchten kunnen zoals een meloen worden leeggelepeld. De smaak van het witte vruchtvlees is fris en zacht. Een verrassende combinatie van vorm en smaak dus!
Meer informatie
Komkommer - Muismeloen
Melothria scabra
De muismeloen is een kruipende klimplant en is erg goed te telen, zeker buiten. De oorsprong ligt in het warme gebied van Mexico, maar desondanks zijn ze in Nederland ook goed te telen, zelfs nog makkelijker dan komkommers..
Bereiden
De muismeloen smaakt naar een kant-en-klare komkommersalade. Hij wordt ook wel olijfkomkommer genoemd. Hij heeft een fruitig zuurtje (citrus-achtig), maar hij is absoluut niet echt zuur, vooral fris als een komkommer. Muismeloentjes zijn lekker om zo op te eten als snack, maar ook erg lekker in de salade.
Je kunt muismeloenen op dezelfde manier eten als komkommers; gehalveerd in salades, gehakt in salsa of pickles of ingelegd als augurken.
Meng hele muismeloenen door een kom olijven en serveer ze met een drankje, of doe ze aan een cocktailprikker in een martini.
In de koelkast zijn muismeloentjes zo’n tien dagen houdbaar.
Meer informatie
Komkommer - Sikkim
Cucumis sativus
Sikkim-komkommers ‘Keizer Alexander’ worden ook Tibetaanse Komkommer genoemd. Deze bijzonder uitziende, verbazingwekkende vruchten zijn eigenlijk de streek-komkommers van Sikkim (Himalaya). Ze zijn al vanaf 1840 ook in West-Europa te vinden. Aanvankelijk zijn de vruchten, de Sikkim-komkommers groen, de grote en bijzondere, ‘gelobde’ bladeren zijn 7 tot 9 vingerig. De rijpe, chocolade-bruine, langwerpige vruchten zijn 5-8 cm breed en 15-20 cm lang, met prachtige gele tot ivoor-kleurige, craquelé-achtige nerfjes. Terwijl de binnenkant mooi groen van kleur blijft. Ze zijn zeer decoratief, krokant en hebben een heerlijke, licht-bittere, aromatische ‘Oer’-komkommersmaak. Dankzij hun harde schil kunnen ze wekenlang bewaard worden, daarna moeten we ze wel even schillen
Bereiden
Onrijpe vruchten worden gesneden en rauw in salades verwerkt, rijpe vruchten kunnen zoals een meloen worden leeggelepeld. De lichtbittere smaak is met bijv. een yoghurthoudende dressing goed te "verdoezelen"...
Meer informatie
Koolraap - Helenor - geel met paarse kop
Brassica Napus
De Helenor koolraap is een mooie ronde paarskop. Geelvlezig. Mooie gladde knol. Zeer geschikt voor kleine tot middelgrote koolrapen. Sterk gewas. Compacte groeier. Geschikt voor bewaring.
Bereiden
WAT KAN IK MET KOOLRAAP?
in blokjes koken met spekjes en ui
pureren met een klontje boter, room en/of geraspte kaas in stamppot met rauwe andijvie
gekookt met mosterd-, kerrie- of kaassaus
gekookt met een beetje kaneel en suiker
stoven in room, citroensap en Italiaanse kruiden
in soepen
Je kunt de knol koken of garen in de oven. Snij voor gebruik de knollen in plakken. Schil de plakken en snij ze in blokjes. De kooktijd bedraagt 15 tot 20 minuten. Koolraap smaakt wat zoeter als het heeft gevroren (omzetting van zetmeel in suikers).
Geniet van de onvergetelijke koolraap van vroeger.
De koolrapen variëren in gewicht vanaf 500 gram tot wel 2,5 kilogram
Meer informatie
Koolrabi - Superschmelz
Brassica Oleracea
De ‘Superschmelz’ is een sterke lichte groene koolrabi die kan uitgroeien tot een reuzenknol.
Bereiden
De koolrabi wordt altijd geschild. Vervolgens kan de groente zowel rauw als gekookt of gestoofd worden genuttigd. Niets gaat boven een rauwe koolrabi-salade: op de mandoline in dunne reepjes gesneden.
Het zijn grote koolrabi's minimum bestel gewicht is 1 kilo.
Meer informatie
Kruiden - Basilicum
Ocimum basilicum
De plant vormt mooie groene middel grote bladeren met een kruidige en zoete smaak. De plant ruikt heerlijk. De plant wordt ongeveer 30 cm hoog.
Bereiden
De smaak van basilicum gaat er goed samen met tomaat. Het kruid wordt ook erg vaak gebruikt in soepen en sauzen en dan vooral in Italiaanse gerechten zoals pizza’s, spaghetti saus of lasagne.
Ook zijn de bladeren heerlijk in een salade of in de pesto. Gedroogd verliest het zijn smaak.
Meer informatie
Kruiden - Bieslook
Allium schoenoprasum
Deze fijne bieslook vormt zeer dunne hole stengels die winterhard zijn. Wanneer de bieslook in bloei staat vormt hij ook mooie blauw paarsige bloemen.
Bereiden
Bieslook wordt vaak gebruik voor de decoratie van een gerecht en wordt dan vaak rauw geserveerd, in de soep ziet het er mooi uit. Ook is het heerlijk in andere gerechten.
Meer informatie
Kruiden - Bladselderij
Apium graveolens
Bladselderij wordt ook wel struik- of snijselderij genoemd het is een tuinkruid dat vergelijkbaar is met peterselie, alleen is deze veel sterker van smaak.
Bereiden
De blaadjes en stengels kunnen rauw, gekookt en gedroogd worden gegeten. Gedroogde zaadjes kunnen vermalen zout vervangen. Het kruid kan bij veel gerechten worden gebruikt het is heerlijk in
soepen en sauzen ook kan het kruid goed in combinatie met vis en vlees gerechten.
Meer informatie
Kruiden - Citroenmelisse
Melissa officinalis
Citroenmelisse komt oorspronkelijke uit het Midden- Oosten. De plant vormt zachte iets behaarde bladeren met dikke nerven, en kleine lichtgele bloempjes. De plant is een enorme bijentrekker. Het verdrijft spanning, werkt ontspannend, heeft een verkoelende werking en kan koorts verlagen.
Bereiden
De heerlijke frisse smaak van citroenmelisse past goed bij visgerechten, soepen, fruitsalades en sauzen ook kan je van de bladeren thee trekken.
Meer informatie
Kruiden - Curry-/Kerrieplant
Helichrysum Italicum
De plant komt van nature voor in het Middellandse zeegebied en groeit op droge, rotsachtige of zandgrond.
Deze plant geurt wel naar kerrie, maar maakt standaard geen deel uit van kerriepoeder. De kerriepoeder die wij in Nederland kennen, bestaat uit een mix van specerijen. Dit bestaat o.a. uit gember, kardemon, koriander, kruidnagel en kurkuma, dat de sterke gele kleur van kerrie veroorzaakt.
De plant is een mediterrane struikachtige vaste plant met goudgele bloemen en prachtig groenblijvend grijs blad. De naaldvormige blaadjes lijken op die van de lavendel.
Het is vooral bekend om zijn zeer intense sterke currygeur, er worden etherische oliën uit gewonnen.
Bereiden
De takjes en de bladeren worden zowel vers als gedroogd gebruikt in de keuken, vooral in de aziatische keuken is de kerrieplant heel courant.
Wordt in rijst, vlees en zoete desserts gebruikt. Curry kan voor veel doeleinden gebruikt worden. Het kan gebruikt worden in sauzen, maar ook in combinatie met salie en rozemarijn past het goed bij verschillende visgerechten. Ook in thee, rijst en zoete desserts kan de curryplant gebruikt worden.
De curryplant heeft een positief effect op de luchtwegen.
De smaak is zoet, zacht en kruidachtig zoals kerrie.
Meer informatie
Kruiden - Daslook
Allium ursinum
Een meerjarige telg van het uien geslacht. De plant komt (zeldzaam) nog voor op vochtige schaduwplaatsen en het brede blad met de witte, bolvormige bloeiwijzen zijn van een verrassende schoonheid!
Bereiden
Blad en bolletjes worden fijngehakt gebruikt in soepen, salades, kwark en kaas. Vermeldenswaardig is de geneeskrachtige werking op vele gebieden o.a. bij arteriosclerose.
Meer informatie
Kruiden - Dille
Anethum graveolus
Dille komt oorspronkelijk uit het Midden/Oosten en vormt fijne naaldachtige bladeren. Het is een kruid met een heel verfijnde frisse smaak. De plant houdt van een beschutte en zonnige plek.
Bereiden
Zowel de zaadjes als de blaadjes geven smaak aan het eten. De frisse smaak van de dille past goed bij visgerechten, maar kan ook in salades, soepen, sauzen of bij gekookte groenten Lekker bij inmaakproducten.
Meer informatie
Kruiden - Dragon Afrikaantje
Tagetes Lucida
Een Afrikaantje met een heerlijk frisse geur en smaak, dat is uniek!
Het Dragon afrikaantje (tagetes lucida) is van een andere soort als het gewone afrikaantje (tagetes patula). De smaak is dan ook verschillend. De anijsgeur, die het blad van dit plantje verspreidt is werkelijk door niemand te versmaden! De enkele bloemetjes (laatbloeiend) zijn warmgeel, hoogte 40-50cm. Enkele blaadjes door de salade heeft een bijzonder smaakeffect, maar pas op, niet iedereen kan tegen ongekookte Tagetes lucida. De Indianen kennen de hallucinerende werking (door rauw eten of roken), deze verdwijnt bij koken of verhitten voor de thee.
Bereiden
Meer informatie
Kruiden - Echte Kamille
Chamomile Recutita
Kamille planten hebben gladde, rechtopstaande bleekgroen dunne stengels die ongeveer 35 cm hoog worden met daar op de gele bloemknopen met de witte bladeren er aan, de bloemen hebben een honingachtige geur.
Bereiden
Van de kamille bloemen kan je heerlijke thee trekken. Ook kan je de bloementjes met andere gerechten combineren.
NIET GEBRUIKEN BIJ ZWANGERSCHAP
Meer informatie
Kruiden - Kervel
Anthriscus cerefolium
Kervel komt van origine uit de Kaukasus en is door de Romeinen in heel Europa geïntroduceerd. Het kruid vormt een scherm van witte bloemen, vandaar dat deze plant tot de schermbloemenfamilie behoort. In Nederland wordt kervel ook wel moeskruid genoemd. Dit komt omdat kervel gebruikt werd in de pap ‘kruudmoes’, dat tot de achttiende eeuw als dagelijks voedsel gegeten werd in het oosten van Nederland. In kloostertuinen vond je kervel terug vanwege zijn vele medicinale toepassingen. Kervel bevat veel vitamine C en ijzer en zou naast smakelijk ook ondersteunend zijn bij een hoge bloeddruk, de spijsvertering bevorderen en, wanneer je het mengt met azijn, helpen tegen de hik.
Bereiden
Echte kervel wordt gebruikt als keukenkruid. In België is kervelsoep een bekende specialiteit. Voor de kruidenteelt worden meestal eenjarige planten gebruikt. Vóór de bloei zijn de bladeren het meest aromatisch.
Meer informatie
Kruiden - Knoflook
Allium sativum
Deze knoflook vormt mooie witte bollen verdeelt in verschillende teentjes. Voor het planten wordt de knol opengebroken en in teentjes verdeeld, die geplant worden. De knoflook is een knolgewas die zijn
voedingstoffen opslaan in knol onder de grond om zo de winter door te komen.
Bereiden
Knoflook is lekker bij heel veel gerechten het geeft een extra smaak, en wordt dus ook veel gebruikt in keukens. Knoflook is gezond voor hart en bloedvaten.
Meer informatie
Kruiden - Lavas / Maggi
Levisticum officinale
De maggikruid lijkt heel veel op de lavas de plant heeft kleine groenen blaadjes. De plant kan wel 1,5 meter hoog worden. Naast de blaadjes zijn ook de stengels en de zaden eetbaar deze hebben een
heerlijke smaak.
Bereiden
Heeft een heerlijk aroma en sterke smaak, is uitermate geschikt voor zoutloos dieet. Versterkt de maag, is eetlust opwekkend, verlicht hoest en keelpijn. Het kruid is goed te gebruiken bij warme
gerechten.
Meer informatie
Kruiden - Mexicaanse Mint White Spike
Agastache mexicana
Het blad geurt heerlijk aromatisch, een frisse naar citroen neigende geur. Op een hoogte van 60cm verschijnen de witte tot groenwitte, dikke bloeiaren: de vlinders zijn er gek op!
Bereiden
Heerlijk voor een mint thee en om te verwerken in visgerechen.
Ook is een blaadje mint lekker op een desset of ijscoupe.
Meer informatie
Kruiden - Oregano
Oreganum vulgaris
Oregano is onmisbaar in Italiaanse gerechten het geeft echt de laatste ´finishing touch´. Deze plant wordt ongeveer 40 cm hoog en vormt dunne stengels met daaraan kleine groene blaadjes, wanneer de
plant in bloei staat heeft hij prachtige paarse bloempjes. Bevat veel vitamine K en vezels.
Bereiden
De stengels met daar aan de bladjes zijn eetbaar en worden vaak gebruikt voor soepen en sausen ook kan je van de bladjes een lekkere thee trekken.
Meer informatie
Kruiden - Peterselie
Petrosilinum crispum
Grote prei Zaaien: vanaf maart Oogsten: vanaf juli bij voldoende stengels Plantafstand: 40 x 30 cm De peterselie plant staat graag half in de schaduw. De meest vitaminevolle plant, A – C – beta caroteen – calcium – mangaan – fosfor – magnesium – kalium – foliumzuur – zwavel – vit K – vit B 1, 2, 3, 5, 6. Van de peterselie plant zijn de stengels en de kleine blaadjes eetbaar.
Bereiden
Peterselie kan eigenlijk bij bijna alle gerechten en wordt veel bij soepen geserveerd. Een garnering die je niet ter zijde zou moeten schuiven.
Meer informatie
Kruiden - Rode Engelwortel
Angelica archangelica
Deze 1 m hoge plant wordt wel eens verward met een Berenklauw. Het grootste verschil is dat deze wel eetbaar is. Deze plant vormt lange paarsige stengels met daar aan mooie paarsige bloemen ook zitten er aan de stengel nog groene bladeren.
Bereiden
De jonge stelen zijn zoet van smaak en kunnen ook gegeten worden je kan ze meekoken met rabarber, ook de bladeren van de plant zijn eetbaar hiervan kan je een heerlijke thee trekken.
Meer informatie
Kruiden - Russische Dragon
Artemisia dracunculus
Dragon is een vaste plant uit de composietenfamilie. Dragon is afkomstig uit Centraal-Azië.
Bereiden
Het kruid heeft een wat peperachtig, bittere smaak. Het smaakt ook lichtjes naar anijs, en lijkt wel een beetje op basilicum. Gebruik niet te veel dragon het smaakt meestal sterker dan verwacht.
Van de plant zijn naast de bladeren ook de bloemen eetbaar. De bloemen worden vaak ter decoratie gebruikt.
Meer informatie
Kruiden - Salie
Salvia officinalis
De overblijvende plant heeft paars grijze bladeren met mooie blauwe bloemen die erg geliefd zijn door de bijen. De jonge bladeren en de bloemen kunnen rauw gegeten worden. Bevat vitamine K, verbetert het brein, werkt anti-verouderend, hulpzaam bij artrose, aderverkalking en astma.
Bereiden
De bladeren en bloemen zijn heerlijk in een salade. Salie smaakt ook erg goed in sausen bij vlees of vis. Van de salie bladeren kan je ook thee trekken.
Meer informatie
Kruiden - Smokey venkel
Deze meerjarige plant is sierlijk in de tuin door het fijne blad en de gele schermbloemen (als dille). Ze kunnen een totale hoogte tot 180 cm bereiken.
Bereiden
Mooie garnering en heerlijke smaak (bijvoorbeeld met vis, vlees en groenten) vormen de zeer fijn blaadjes met anijsachtig aroma. De zaden kauwde men vroeger om hongergevoel te verdrijven: een ideale afslankhulp dus! Ze zijn ook heerlijk op vis. In het groot worden de zaden gebruikt in gebak en bij inmaakkruiden (augurken).
Meer informatie
Kruiden - Tijm
Thymus
Tijm is een kruidachtige of houtachtige meerjarige plant met een zeer aromatische geur. De plant wordt ongeveer 30 cm hoog en bloeit in schijnkransen. De planten komen algemeen voor in het Middelandse Zeegebied en in Azie.
Bereiden
Vanwege de aromatische geur wordt tijm dikwijls in de zeepindustrie gebruikt. De planten worden ook alsgeneeskrachtige planten en als sierplanten gebruikt. Van de bloemen en bladeren wordt ook thee en siroop bereid. Tijm wordt ook gebruikt bij de bereiding van likeuren zoals benedictine. Daarnaast is het zoetige, sterke aroma geschikt voor het kruiden van groente, vis, vlees en sauzen. Tijm is dan ook een belangrijke smaakmaker van de Provençaalse kruidenmix.
Meer informatie
Lauki - Fleskalebas
Lagenaria siceraria
De Lauki is de jonge vrucht van een van oorsprong Afrikaanse klimplant uit de familie van de cucurbitaceae, net zoals de meloen, komkommer en courgette. De naam fleskalebas is vermoedelijk ontstaan doordat een volgroeide, gedroogde kalebas perfect geschikt is om water in te vervoeren wordt. Op deze manier is de Lauki met de allereerste mensen vanuit Afrika verspreid hebben over de hele wereld..
Bereiden
De lauki lijkt een beetje op een groene flespompoen. Lauki’s worden geleverd met een gewicht tussen de 0,5 en 1,5 kg. Afwijkende gewichten mogelijk en de chef-kok mag een voorkeur gewicht doorgeven.
De lauki wordt jong geoogst en is zacht van smaak, wat ouder worden ze bitter (en daarmee ook enigszins giftig). De jonge Lauki heeft een gave, gladde huid en bij het oogsten wordt het steeltje eraan gelaten. Het is niet nodig om de lauki te schillen, maar soms wel fijner. Van binnen lijkt de lauki op een courgette en is wit van kleur. De zaadlijsten verwijderen is ook niet nodig, maar gebeurt vaak wel. Snijdt schijven van 0,5 tot 1 cm dik, deze hebben een vlakke smaak. Dat maakt het ideaal om mee te wokken, want het neemt de smaken van marinades, kruiden en sauzen heel goed op.
In blokjes/stukjes kan de lauki ook kort mee verwarmd worden in soep of een stoofgerecht. Frituren als een soort tempura kan ook. In de koelkast is een aangesneden lauki nog wel een week te bewaren. Ongesneden is de lauki op kamertemperatuur ongeveer 14 dagen te bewaren.
Lauki is gezond en bevat vitamine C en in de zaden zitten omega 3 en 6 vetzuren. De zaden hebben ook een vocht afdrijvende werking.
Meer informatie
Lupine - Sulimo (witte lupine) peul
Lupinus Albus
De lupine is in de 19e eeuw uit Noord Amerika ingevoerd. Deze soort onderscheidt zich niet door bloemkleur, maar door de smalle deelblaadjes in het handvormige blad. De lupine heeft wat grotere witte zaden.
Lupine is een ideaal eiwithoudend gewas voor menselijke consumptie. Lupine is een prima lokaal alternatief voor geïmporteerde soja uit tropische landen (waarvoor vaak waardevol oerwoud gekapt wordt). Bovendien hoeft lupine niet bemest te worden omdat het stikstof uit de lucht bindt, en verbetert deze teelt de bodemstructuur. De afzet mogelijkheden groeien, doordat de Nederlanders minder vlees eten. Dat is een grote kans voor allerlei nieuwe vegetarische producten op basis van lupine, want lupine is een uitstekende vleesvervanger.
Bereiden
De lupine kan als groene boon worden gegeten en verwerkt of kan gedroogd worden en daarna gemalen worden tot meel. Lupinen kunnen prima verwerkt worden in salades of humus-achtige producten. Ook kunnen de gedroogde bonen eerst vermalen worden om in brood of andere levensmiddelen te worden verwerkt. Lupinen worden ook toegepast in hoog kwalitatieve vleesvervangende producten.
Momenteel worden de lupinen als doperwt geoogst. Deze kunnen gedopt worden en bereid worden, zoals doperwten. Kort blancheren en smullen maar.
Meer informatie
Meiraap - Milanese Roodkop
Brassica Rapa
De meiraap is een echte vergeten groente, die vroeger veel gegeten werd. Meiraap 'Milanese Witte Roodkop' kan zowel in het voor- als najaar gezaaid worden. Dit ras geeft een tweekleurige knol die vooral rauw erg lekker smaakt.
De knolletjes zijn platrond van vorm en bevatten een wit vruchtvlees.
Bereiden
Jonge meirapen hoeven niet geschild te worden, oude meirapen daarentegen wel. Snijdt dan de meiraap in plakjes of blokken vóór het koken. Meirapen zullen uit elkaar vallen als ze te gaar worden. Controleer ze daarom regelmatig tijdens het koken om dit te
voorkomen.
Meer informatie
Meloen - Cantaloupe - Stellio
Cucumis melo
Stellio is een hybride van het Franse meloen type Charentais. Een grijsgroene meloen met zeer smakelijk en zoet geurend oranje vruchtvlees. Deze meloen wordt vooral in Frankrijk en Spanje gekweekt en is van het cantaloupe-type. De vruchten hebben meestal een iets afgeplatte bolvorm en wegen circa 1 kg. De schil is lichtgroen tot crème van kleur met een ondiepe segmentverdeling. Tussen de segmenten lopen donkergroene strepen. Zaad van F1 hybride is zeer kostbaar maar geeft goede resultaten, van een paar goede planten kan veel geoogst worden.
Bereiden
De meloenen worden lekker vers gegeten.
Door de vvochtige omstandigheden in 2023 zijn de meloenen beperkt houdbaar,
Meer informatie
Oesterblad - Oesterblad
Mertensia maritima
Oesterblad is een plant van het noordelijk halfrond van de boragie familie. Deze plant wordt in ’t wild maximaal zo’n halve meter hoog
Bereiden
De prachtige eetbare bloesems zijn jong eerst roodachtig, later lichtblauw. Het blauwe blad is knapperig, sappig en zacht en smaakt naar oesters.
Meer informatie
Oost Indische Kers - Alaska Mixed
Tropaeolum nanum
Het bijzondere is het vrolijk groenwit gespikkeld blad, waarboven de gele, oranje en rode kelkbloemen verschijnen. Compacte groei. 25-30 cm hoog. De plant trekt bladluis aan, evenals rupsen, waardoor deze plant goed ingezet kan worden om de luizen en rupsen weg te houden van andere planten of groenten.
De naam Oost-Indische kers is waarschijnlijk gegeven omdat men in de 17e eeuw dacht: het komt van ver dus het zal wel uit Indië of India komen. Maar de Oost Indische kers komt uit Zuid Amerika waar voor Nederland de West- Indische compagnie actief was. West-Indische kers was een naam geweest die de lading beter dekt.
Bereiden
De bladeren en bloemen hebben een peperachtige smaak en kunnen in een salade verwerkt worden. Het prachtige blad en/of de bloem past ook prima als smakelijke decoratie op het bord.
Meer informatie
Palmkool - Zwarte van Toscane
Foeniculum Vulgare
Al sinds de 18 e eeuw is deze kool, afkomstig uit Toscane, zeer populair. Het werd al gegeten in de Romeinse tijd. Het is de voorouder van de boerenkool. Vele vinden de palmkool, met zijn lange, donker- tot blauwgroen geribde bladeren, de mooiste stengelkool die er bestaat.
Bereiden
De palmkool wordt zowel rauw als gekookt of gestoofd gegeten. De palmkool kan ook gebakken worden of tot stamppot verwerkt. Gefrituurde palmkool lijkt op aardappelchips. De palmkool wordt onder andere gebruikt als ingrediënt van hutspot. De palmkool wordt ook vaak als smaakverfijner gebruikt in soep. Ook kun je palmkool gebruiken als vervanging voor spinazie. Strip wel eerst de nerf van de bladeren, vanwege de langere kooktijd.
Meer informatie
Paprika - Yecla
Capsicum annuum
De paprika komt oorspronkelijk uit Midden-Amerika. De Yecla is een rode paprika van een pools ras. Deze telen we omdat in Polen de paprika’s ook buiten in de grond staan. Aanbinden is niet nodig, want de plant is stevig van zichzelf. Ook geen dieven weghalen.
Bereiden
Halveer en verwijder de zaadlijsten, de zaadjes en de steelaanzet. Kook paprika’s gemiddeld 8 minuten. Paprika is ook goed rauw te eten of te roerbakken.
Meer informatie
Pastinaak - Schleswiger Schnee
Pastinaca Sativa
De pastinaak was vroeger het hoofdingrediënt voor de warme maaltijd hij is jammer genoeg vervangen door de aardappel. De Schleswiger Schnee pastinaak is een gladde, relatief witte, zeer goed gevormde pastinaak. De bladvoet is slechts licht verzonken. Het ras is productief en gemakkelijk te bewaren. Hij kan goed tegen koud weer en kan langere tijd bij vorst in de grond blijven zitten.
Bereiden
De pastinaak wordt zowel rauw als gekookt of gestoofd gegeten. De pastinaak kan ook gebakken worden of tot stamppot verwerkt. Gefrituurde pastinaak lijkt op aardappelchips. De pastinaak wordt onder andere gebruikt als ingrediënt van hutspot. De pastinaak wordt ook vaak als smaakverfijner gebruikt in soep.
Meer informatie
Patisson - Panache / 'Strie Melange'
Cucurbita pepo
Een patisson is een platte, pompoenachtige vrucht met een zeer decoratieve vorm (“vliegende schotel”). Patissons ranken meestal niet. De patisson Panaché is een gemengde patisson: er komen veel kleuren en vormcombinaties voor: wit of geel met groene strepen, glad of (soms) wrattig. In Nederland wordt de patisson ook wel tulbandpompoen, keizers- of bisschopsmuts genoemd.
Bereiden
Men kan patisson bereiden zoals pompoen. Men kan er dus soep van koken of vullen met bijvoorbeeld gehakt als ovenschotel. Patissons zijn echter ook eenvoudig in de magnetron gaar te krijgen. Ze worden ook als siervruchten gebruikt, bijvoorbeeld om gerechten in/op te serveren en in bloemstukken. Ook is het mogelijk de patisson uit te hollen en daarna te vullen met bijvoorbeeld een gehaktschotel. Een jong geoogste patisson is heerlijk. Tip: oogst ze ook eens op een grootte van 5-8 cm, en in zijn geheel verwerken en op het bord: een ware kokswens!
Meer informatie
Pepers - Ciliegia Piccante
Capsicum annuum
Een snoeperig pepertje, bolrond van vorm met een omtrek van 2 á 3 cm. De pepers hebben de vorm van kleine cherrytomaatjes en rijpen van groen naar rood. Deze soort wordt ook wel Satan's Kiss genoemd.Populair in Italië, ideaal voor een knapperig (nauwelijks) heet tussendoortje. 8000 Scoville.
Bereiden
Pepers kunnen meegekookt worden in gerechten als chili con carne, Indiase curry's en dergelijke. Deze bolronde variant is bijzonder leuk om te vullen.
Meer informatie
Pepers - Red Rocket
Capsicum annuum
Red Rocket (hete peper scoville 30.000-50.000)
De Red Rocket krijgt hete pepers die zo’n 12 – 13 cm lang zijn. De dunne pepers zijn gemakkelijk te drogen en verkleuren van groen naar rood tijdens het rijpen. De makkelijke peper kent een goede oogst en is goed bestand tegen verschillende omstandigheden.
Bereiden
Pepers kunnen meegekookt worden in gerechten als chili con carne, Indiase curry's en dergelijke. Het pikantste deel zijn de zaadlijsten, de witte randen waaraan de zaden vastzitten met het rode vruchtvlees. Deze peper is uitstekend geschikt voor het maken van sauzen, sambals en voor het gebruik in gerechten die wat pittigs nodig hebben. Kan ook goed gedroogd worden.
Meer informatie
Peulen - Sweet Horizon
Pisum Sativum
Op boerderij de Breemortel wordt de Sweet Horizon peul geteeld. De Sweet Horizon peul groeit lang door, met een lange oogstperiode. De Sweet Horizon peul is een ras dat niet gevoelig is voor de meeldauw (schimmel).
Het biologische zaad van de Sweet Horizon is afkomstig van Bingenheimer Saatgut. Deze zaadleverancier is specialist in biologische zaden .
Bereiden
Voor gebruik wast u de peultjes, snijdt u een puntje van de uiteinden en verwijdert u de draden langs de randen. Peultjes kunnen gekookt worden in water (max 5 minuten) maar hierdoor verliezen ze smaak. Beter is om ze 20 minuten te stoven in water, waaraan een
klont boter is toegevoegd.
Meer informatie
Pompoen - Melonette Jaspee de Vendee
Cucurbita pepo
Bolronde zoete pompoen, ongeveer 1 tot 3 kg zwaar, oranje-gele vruchthuid. De witte aders verschijnen bij rijping. Dit kleine "meloentje" groeit heel gemakkelijk en geeft
veel vruchten.
Bereiden
Het is een van de zoetste pompoenen. Kan rauw worden gegeten of in gerechten worden verwerkt. Voor rauw gebruik raspen, in blokjes snijden of door de blender mixen. De gekookte melonette heeft van nature een iets korrelige structuur.
Ook kun je een heerlijke chutney maken met deze pompoen, doordat de pompoen zoet van zichzelf is, is het niet nodig om suikers toe te voegen.
Meer informatie
Pompoen - Spaghetti
Cucurbita pepo
Ovaal creme-gele pompoen met gelig vruchtvlees. Binnenin zit het geelachtige vruchtvlees als draden (spaghetty) bijeen.
Bereiden
Er zijn meerdere manieren om te bereiden, hetzij door de spaghetti pompoen door midden te snijden en omgekeerd in de oven verder te bereiden, of in zijn geheel te koken en de spaghetti na de bereiding eruit halen. Na 20-30 minuten koken is het vruchtvlees gaar en kan het binnenste als spaghetti worden gegeten. Zeer voedzaam maar calorie arm,
Meer informatie
Pompoenen - Flespompoen Walnut
Cucurbita Moschata
De Walut is een populaire buternut, beige van kleur, en is langwerpig van vorm. Vanwege de vorm wordt deze pompoen ook flespompoen genoemd. De Walnut wordt vaak voor de versmarkt geteeld. De vrucht heeft een kleine zaadholte, heeft een goede smaak en is lang houdbaar. Jong geoogst is de flespompoen met schil en al eetbaar
Bereiden
Er zijn veel manieren van de bereiding van een pompoen, je kan hem in de oven bakken, soep van maken, puree, in de pan bakken je kan de pompoen ook vullen daar is deze vorm erg geschikt voor.
Meer informatie
Pompoenen - Oranje Hokaido
Cucurbita Maxima
Hokkaido pompoenen, ook wel Uchiki Kuri of Japanse pompoenen genoemd, zijn de smakelijkste pompoenen om te eten of soep van te maken. Speciaal is ook dat deze pompoenen met de schil gebruikt kunnen worden, De Hokkaido pompoen is een bolvormige oranje kleurige pompoen. Het voordeel van deze pompoen is het formaat hij kan van een halve kilo tot ongeveer 3 kilo worden.
Bereiden
Een pompoen kan je bakken, pureren, en soep van makken en ook rauw opeten. Deze variant is heerlijk om te baken met nog wat ander groenten en wat kruiden.
Meer informatie
Prei - Oslo
Allium ampeloprasum
De Soemerische koning Ur-Nammu liet rond 2100 voor Christus al prei telen in de tuinen van Ur. Bekend is dat ook de Egyptische piramidebouwers, de Grieken en de Romeinen prei aten. Vervolgens is de groente over heel Europa verspreid. Prei was de favoriete groente van de Romeinse keizer Nero, die het in soep of in olie consumeerde. Hij geloofde dat het zijn stem verbeterde.
Bereiden
Prei is een aromatische groente met de geur van bosui en een frissere smaak dan ui. Voor gebruik het voetje van de onderkant en een paar centimeter van de bovenkant snijden en groezelig groen verwijderen.
Koken (10-15 minuten) voor bijvoorbeeld vichyssoise soep, maakt de smaak van prei milder. Geroerbakte prei (5-10 minuten) geeft pit aan een gerecht. Prei is onmisbaar als smaakmaker bij het zelf trekken van bouillon.
Meer informatie
Quinoa - Red Carina
Chenopodium quinoa
Quinoa komt oorspronkelijk uit Zuid-Amerika. De bloem vormt eiwit- en vitaminerijke zaden de zaden rijn rood paarsig van kleur en kunnen als rijst worden gegeten. De plant wordt ongeveer 1 meter hoog.
Bereiden
De zaden van de plant kunnen zoals rijst gegeten en bereid worden. De zaden zijn ook lekker om koud in een salade te eten. Wanneer je ze koud eet moet je ze van te voren wel even koken.
Meer informatie
Rabarber - Frambozen Rood
Rheum rhabarbarum
Rabarber staat reeds bijna 5000 jaar in hoog aanzien bij de mens, zij het aanvankelijk niet als groente maar als geneesmiddel. De Chinezen hebben waarschijnlijk de plant uit de steppen van Azië gehaald en haar op de berghellingen van het Chinese Rijk aangeplant. Men teelde dit gewas om de wortel, waaruit het geneesmiddel werd gewonnen. Rabarber heeft een laxerende en bloedreinigende werking. Omstreeks 1600 ontdekte Gerarde in Engeland dat men de bladstelen kon eten gelijk snijbiet en spinazie. Het duurde echter nog tot 1750 voordat rabarber als groente een grotere bekendheid kreeg. In Nederland dateert de teelt als een groentegewas van omstreeks 1900.
Bereiden
De friszure smaak doet het goed in sappen, jam, desserts, vlaaien en compotes. Snijd de bladresten en de onderste harde stukken van de stelen af. Was de stelen en snijd ze in stukken van twee tot drie centimeter en kook ze met weinig water. Als de stukken geheel in vezels uit elkaar vallen, is de rabarber klaar. Rabarber kan warm of koud worden gegeten. De mogelijkheden met rabarber zijn eindeloos je kan ze gewoon koken, cake of taarten van maken, rabarber compote, jam, rabarber crumble, wijn enz.
Meer informatie
Rabarber - Queen Victoria
Rheum rhabarbarum
Het lievelingseten van Queen Victoria uit Groot Brittannië. Hoe langer de rabarber staat, hoe roder de kleur, maar ook: hoe harder de stengels. Echt lekkere, zachte rabarber dient dus jong geoogst te worden.
Bereiden
Gekookte rabarber met suiker is een heerlijk bij- of nagerecht. Daarnaast is gekookte rabarber ook prima te gebruiken voor gebaks- en vlavulling
Meer informatie
Radijs - Halflange KN-Bravo
Raphanus sativus
Een bijzondere kleur in het palet van radijstinten: lichtviolet met witte wolkjes of strepen. De knollen zijn iets langwerpig en vrij groot: 20x6 cm. Het gewicht varieeert van 3 tot 7 ons per stuk.
Bereiden
Radijs worden rauw gegeten met de schil er nog aan. De beloning is een knapperige, iets pittige en iets zoete knol. Uitstekend geschikt om als rauwkost in salades te verwerken of in de soep. Ook prachtig als schijfje bij een salade of op het bord.
Meer informatie
Radijs - IJskegel
Raphanus sativus
Dit is het meest bekende langwerpige ras, het is een langwerpige witte radijs. Zijn naam heeft hij ook te danken aan zijn vorm. De smaak van deze radijs is heerlijk knapperig en iets pittig.
Bereiden
Radijsjes worden rauw gegeten met de schil er nog aan. De IJskegel radijs is iets minder pittig dan het rode radijsje. Je kunt ze verwerken in soep of in aardappelpuree of je maakt er een geglaceerd of ingelegd heerlijk bijgerecht van.
Het scherpe, peperachtige van de smaak kan verzacht worden door de buitenkant af te pellen. In de zomer geoogste radijsjes zijn scherper van smaak. De IJskegel radijs wordt minder gemakkelijk voos (sponzig) dan de normale radijsjes. Als de knol gevormd is en in één keer te veel water gegeven wordt kunnen de knollen gemakkelijk gaan barsten.
Om de radijs te bewaren is het verstandig om het loof er af te snijden. De radijs blijft dan langer vers tot wel 14 dagen.
Meer informatie
Radijs - Ronde Radijs Mixed
Raphanus sativus
Een vrolijk mengsel van ronde soorten radijsjes in de kleuren rood, wit, rood-wit en geel.
Bereiden
Radijsjes worden rauw gegeten met de schil er nog aan. Ze smaken lekker pittig. Je kunt ze verwerken in soep of in aardappelpuree. Vanwege de gekleurde schil wordt radijs ook vaak gebruikt als decoratie.
Het scherpe, peperachtige van de smaak kan verzacht worden door de buitenkant af te pellen. In de zomer geoogste radijsjes zijn scherper van smaak. Radijs kan gemakkelijk voos (sponzig) worden als gevolg van wateronttrekking van verdampende bladeren. Als de knol gevormd is en in één keer teveel water gegeven wordt kunnen de knollen gemakkelijk gaan barsten.
De radijsjes kun je langer vers bewaren als het loof eraf gesneden wordt.
Meer informatie
Rettich - Laurin
Raphanus Sativus
Witte rammenas (Raphanus sativus), wordt rettich of daikon genoemd en is een zacht smakende, lange, witte Oost-Aziatische radijs. Alhoewel vooral bekend onder de Japanse naam daikon is witte rammenas niet afkomstig uit Japan, maar uit Centraal-Azië.
Hoewel er vele variëteiten zijn van daikon, heeft de in Japan meest verspreide variëteit, de "aokubidaikon", de vorm van een reuzenwortel van ongeveer 20 tot 35 cm lang en met een diameter van 5 tot 10 cm. Het gewicht varieert van 300 – 1000 gram.
Bereiden
Rettich heeft een pittige smaak. De smaak is iets scherper dan van radijs.
Rettich kun je in plakjes als snack gebruiken, maar je kunt rettich ook zo gebruiken:
In plakjes op een volkorenboterham met 30+ kaas.
In reepjes met rauwe andijvie en hamblokjes als salade.
In reepjes met een dipsaus als hapje.
In salades (evt. in combinatie met radijs).
Met een toefje zuivelspread als borrelhapje.
Meer informatie
Rettich - Ostergruss Rosa
Raphanus Sativus
Witte rammenas (Raphanus sativus), wordt rettich of daikon genoemd en is een zacht smakende, lange, witte Oost-Aziatische radijs. En nu is er ook een mooie rode variant de Ostergruss Rosa. Alhoewel vooral bekend onder de Japanse naam daikon is witte rammenas niet afkomstig uit Japan, maar uit Centraal-Azië. Hoewel er vele variëteiten zijn van daikon, heeft de in Japan meest verspreide variëteit, de "aokubidaikon", de vorm van een reuzenwortel van ongeveer 20 tot 35 cm lang en met een diameter van 5 tot 10 cm. Het gewicht varieert van 300 – 1000 gram.
Bereiden
Rettich heeft een pittige smaak. De smaak is iets scherper dan van radijs.
Rettich kun je in plakjes als snack gebruiken, maar je kunt rettich ook zo gebruiken:
In plakjes op een volkorenboterham met 30+ kaas.
In reepjes met rauwe andijvie en hamblokjes als salade.
In reepjes met een dipsaus als hapje.
In salades (evt. in combinatie met radijs).
Met een toefje zuivelspread als borrelhapje.
Meer informatie
Rode Kool - Granat Bewaar
De Granat bewaar rode kool is vast en zwaar. Geschikt voor teelt in de herfst en/of opslag in de winter
Bereiden
Meer informatie
Rode ui - Red Tide
Allium cepa
De ui is een plant uit de lookfamilie. De Red Tide is een middenvroege rode hybride ui met goede doorkleuring, uitstekende opbrengst en goede bewaareigenschappen. De Red Tide is een zaai ui, die ook prima gezaaid kan worden in perspotjes.
Bereiden
De Red Tide ui is een pikant smakende ui. Uitstekend geschikt om rauw te verwerken in salades of als smaakmaker bij vele gerechten.
Meer informatie
Russische Boerenkool - Red Russian
Brassica oleracea var. Acephala
De Red Russian is een Russische variant op de boerenkool met losse grove diep gelobde bladeren met contrasterende grijs paarse nerven. Red Russian is zeer winterhard. Het blad wordt geoogst van de zomer tot in de winter. In het voorjaar kun je de bloemknoppen als voorjaarsbroccoli oogsten.
Bereiden
De stengels van de rode Russische boerenkool zijn vrij mals, dus je kunt ze gewoon fijn snijden en gebruiken tijdens het koken. Doordat deze boerenkool zachter is dan de andere types kun je het wat minder lang koken / bakken. Voeg het toe aan soep, pasta, pannenkoekjes of quiche!
De Rusische boerenkool kan prima dienen als vervanger van palmkool in gerechten.
Het product wordt als hele bladeren ongewassen geleverd.
Meer informatie
Schorseneren - Hoffmanns Schwarze Pfahl
Scorzonera Hispanica
In de 16e eeuw is de schorseneer vanuit het Middellandse Zeegebied naar Nederland gekomen. Het woord ‘schorseneer’ heeft een lange weg afgelegd. Het woord is afkomstig uit het Catalaans escurçonera afgeleid, wat escurçódat adder betekent, omdat het sap als tegengif tegen adderbeten werd gebruikt. Het woord ‘schorseneer’ is via het Spaanse escorzonera en het Franse scorsonère in het Nederlands terecht gekomen.
Schorseneer is een tweejarige plant. In het eerste jaar wordt er een bladrozet en een vlezige penwortel gevormd. De plant bloeit in het tweede jaar na zaaien met citroengele bloemen. De plant wordt gebruikt als groente en was voor de Tweede Wereldoorlog vrij algemeen gegeten, maar is na de oorlog in diskrediet is geraakt, mogelijk door zijn bewerkelijkheid.
Bereiden
Het schoonmaken kan het beste met handschoenen, ze geven zwart af en werden daarom vroeger “keukenmeidenverdriet” genoemd. De smaak vergoedt alles ruimschoots: heerlijk zacht en aspergeachtig.
Meer informatie
Serifon - Sher Li Hong/Grun im Schnee
Juncea var. Multiceps
Serifon is een en zeer winterharde "vergeten" ouderwetse groente uit Zuid-China ook wel Sher Li Hong genoemd. Serifon heeft lang, donker groene , getande bladeren en een iets scherpe smaak . De plant is rechtop groeiend en verdraagt zeer veel vorst. Het gewas stelt weinig eisen aan de grond. Men kan deze plant meerdere keren oogsten nadat het is afgesneden. Het heeft een uitstekende mosterd smaak en zachte structuur. Het biologisch geteelde zaad is afkomstig van van der Wal zaden.
Bereiden
Het ietwat lange getande blad is mild pittig van smaak, vergelijkbaar met rucola, en niet dik. Ook de bladstelen zijn zacht. Jonge rauwe bladeren zijn aangenaam pittig, maar volwassen blad kan overwelmend heet worden als de plant in zaad schiet.
Het kan bijvoorbeeld in salades worden gebruikt of als groente worden gestoomd. Ook is het mogelijk om te combineren in een heerlijke stamppot.
Meer informatie
Sla - Brave Hendrik
Chenopodium
Een zeer oude, inheemse groente. De forse planten geven pijlpuntig blad, die als spinazie wordt gegeten.
De brave hendrik is een vaste plant uit de amarantenfamilie (Amaranthaceae). De soort staat op de Nederlandse Rode lijst van planten als zeer zeldzaam en zeer sterk in aantal afgenomen.
De brave hendrik komt voor op bewerkte, vochtige, zeer stikstofrijke grond rondom boerderijen, mesthopen en plekken waar geürineerd wordt.
Bereiden
Een zeer oude, inheemse groente. De forse, eenjarige planten geven pijlpuntig blad, die als spinazie wordt gegeten.Je kunt de bladeren zowel rauw (bijvoorbeeld in salades) als gekookt nuttigen. Brave Hendrik is lekker in soep of in combinatie met andere groenten,
klaargemaakt als spinazie. De bloeistengels kunnen ook gekookt worden en zijn te bereiden als asperges met roomsaus.
Meer informatie
Sla - Little Leprechaun
Lactuca sativa
Deze heerlijke knapperige iets pittige sla is een heerlijk rauw product. Vroeger werd bind sla enkel weken voor de oogst bij elkaar gebonden om ze malser te maken hier komt de naam ook vandaan. De
kleur van de sla is roodbruin, de smaak is zachter dan die van het groene ras.
Bereiden
Erg lekker om een salade van te maken.
Meer informatie
Snijbiet - Regenboog Snijbiet
Beta Vulgaris
Het prachtige mengsel bevat snijbietstelen in vele kleuren: goudgeel, roze, purper, rood en wit. Een op elke grond snel groeiend gewas, dat herhaaldelijk kan worden gesneden. Houdt dan wel het hart in stand.
Het is een oude groente, waarvan de smaak deels overeenkomt met die van spinazie. Daarnaast is ook de smaak van rode biet in het blad te herkennen. In sommige streken wordt vooral de naam warmoes gebruikt. Er wordt dan met name de variëteit met dikke bladstelen bedoeld.
Het prachtige mengsel bevat snijbietstelen in vele kleuren: goudgeel, roze, purper, rood en wit.
Een op elke grond snel groeiend gewas, dat herhaaldelijk kan worden gesneden. Houdt dan wel het hart in stand
Bereiden
De ribben van snijbiet kennen een andere bereidingstijd dan de bladeren. Voor sommige gerechten worden de ribben en het blad van elkaar gescheiden. Snijbiet kan op verscheidene manieren worden bereid. Je kunt ze koken, wokken of roerbakken, stoven, stomen, in de oven bereiden (bijvoorbeeld als snijbiettaart), er snijbietstamppot van maken, er soep van maken en de blaadjes rauw in salades verwerken.
Meer informatie
Sojabonen - Edamame Green Shell
Glycine max
De sojaboon komt oorspronkelijk uit het Verre Oosten. Daar is de soort al duizenden jaren een belangrijk bestanddeel van het voedsel. In het Chinese keizerrijk werd de sojaboon beschouwd als een van de vijf heilige gewassen, naast rijst, tarwe, gerst en gierst. De sojaboon (Glycine max) is geen boon, zoals de sperzie-/snijboon (Phaseolus vulgaris). Eda betekent in het Japans tak,mame zijn boontjes. Edamame zijn dus letterlijk ‘boontjes aan een tak’. Het zijn de jonge, onrijpe peulen van de sojaplant. Deze worden geoogst voordat de peulen hard worden. Bij de sojaboon worden alleen de verse zaden gegeten.
Bereiden
Kook de sojabonen in de peul een paar minuten in gezouten water of stoom de boontjes. Laat ze vervolgens schrikken onder de koude kraan, laat ze uitlekken en dep ze eventueel droog met wat keukenpapier. Strooi er naar smaak wat zeezout en/of peper overheen en ze zijn klaar voor gebruik. Je kunt er een dip van maken, maar ze smaken ook goed door een (noedel)salade. Of smoor de gedopte boontjes in een beetje boter en eet ze gewoon als groente.
Edamame sojaboontjes hebben een hoge voedingswaarde. Ze zijn rijk aan eiwit, ijzer, omega-3-vetzuren en calcium en daarom een ideale groente voor vegetariers en veganisten. Daarnaast zitten er veel vezels en vitamine A en C in.
Meer informatie
Spitskool - Redruth (rood)
Brassica oleracea
Prachtige rode spitskool met zeldzame rode kleur. De kolen worden meestal voor zomer- of herfstoogst geteeld en zijn mals en smakelijk. Redruth is een sterk verbeterde hybride van het oude ras Kalibos, dat minder uniform is.
Bereiden
De Redruth is mals en smakelijk en zeer geschikt voor een rauwkost salade en als wokgroente. Bij koken verliest de Redruth wel de intense rode kleur.
Meer informatie
Spruiten - Petit Posy / Flower sprout
Brassica Oleracea
Een grappige Engelse kruising tussen Spruitkool en Boerenkool. Het resultaat? Een stevige stengel met losse koolrozetjes in groene en purperrode kleuren met rafelige randjes. De Petit Posy wordt ook wel Flower Sprout genoemd.
Bereiden
De zoete, nootachtige smaak van kool zorgt voor een ultieme smaaksensatie. Naast de geweldige smaak is de Petit Posy ook rijk aan vitaminen, mineralen en vezels (vitamine A, B1, B2, B5, B11 en C, kalium, magnesium, ijzer en fosfor). De Petit Posy is een echte seizoensgroente en van november tot en met maart verkrijgbaar.
Door kort ( 1 minuutje blancheren) te koken, roerbakken of licht te stomen blijft de heerlijke nootachtige zoete smaak behouden. Ook blijft het een mooi roosje op het bord, doordat de blaadjes niet slap worden.
Meer informatie
Spruiten herfst - Helios
Brassica Oleracea
De Helios spruit is een ras voor de herfstteelt (oogst oktober-december). De plant geeft kleine spruiten met een iets ovale vorm. Boer Henk heeft deze spruiten voor het eerste gezien op de Biobeurs in Zwolle in 2018. Voor dit ras is gekozen, omdat vele chefkoks graag een klein hard spruitje voor hun gasten serveren.
Bereiden
De spruiten kunnen gewoon gekookt worden maar zijn ook heerlijk wanneer je ze even kookt en vervolgens in de wok pan kort wokken met eventueel nog andere eetwaren erbij.
De spruiten worden geleverd per spruit en je kan het gewenste formaat aangeven.
Mini- spruit doorsnee ongeveer 1,5 cm ongeveer 4 gram
Kleine spruit doorsnee ongeveer 2 cm ongeveer 8 gram
Middel spruit doorsnee 25-35 mm ongeveer 15 gram per spruit
Grote spruit doorsnee > 35 mm meer als 20 gram per spruit
Formaat aangeven bij afronden bestelling bij opmerkingen. Geeft u niets op, dan wordt het formaat Middel geleverd.
Meer informatie
Spruiten winter - Hemera
Brassica oleracea
De Hemera spruit kool vormt groene ronde spruiten het is een zeer laat ras, dit ras kan goed tegen de vorst en kan daardoor dus ook lang op het land blijven staan.
Bereiden
De spruiten kunnen gewoon gekookt worden maar zijn ook heerlijk wanneer je ze even kookt en vervolgens in de wok pan kort wokken met eventueel nog andere eetwaren erbij.
De spruiten worden geleverd per spruit en je kan het gewenste formaat aangeven.
Mini- spruit doorsnee ongeveer 1,5 cm ongeveer 4 gram
Kleine spruit doorsnee ongeveer 2 cm ongeveer 8 gram
Middel spruit doorsnee 25-35 mm ongeveer 15 gram per spruit
Grote spruit doorsnee > 35 mm meer als 20 gram per spruit
Formaat aangeven bij afronden bestelling bij opmerkingen. Geeft u niets op, dan wordt het formaat Middel geleverd.
Meer informatie
Spruitkool (paars) - Redarling
Brassica oleracea
De ‘Redarling’ is een paarse spruit die ten opzichte van een groen ras een zoetere smaak heeft, verrassend kleurrijk is en een mooi culinair product is. De planten zijn daarnaast sierlijk en dieprood van kleur.
Bereiden
Snij de onderkant van de spruitjes af, verwijder eventueel een paar losse blaadjes en was ze goed af. De spruiten in een laag water in 6 tot 10 minuten koken. Afgieten, klontje boter erdoor en een beetje nootmuskaat erover. Ook een mooie kleur na het koken. Ook lekker de spruitjes halveren en aanbakken in olie. Geniet van de bijzonder smakelijke Redarling spruiten
Meer informatie
Sugar snaps - Vreeken
Delikett is een peul van het ‘peul/erwt’ of ‘sugar snap’ type. Deze peulvruchten zijn jong in geheel, als peultjes te gebruiken en ouder te doppen als doperwten. De smaak is extra zoet.
Bereiden
Voor gebruik wast u de sugar snaps, snijdt u een puntje van de uiteinden en verwijdert u de draden langs de randen. Sugar snaps kunnen gekookt worden in water (± 5 minuten) maar hierdoor verliezen ze smaak. Beter is om ze 20 minuten te stoven in water, waaraan een klont boter is toegevoegd.
Meer informatie
Suikermaïs - My Fair Lady
Zea Mays
In Nederland wordt al 30 jaar suikermaïs geteeld, het verschil tussen suikermaïs en koeienmaïs is dat de suikers niet omgezet worden in zetmeel, daarom smaakt suikermaïs zo heerlijk zoet. Naast de welbekende gele kleur bestaat er ook suikermaïs, die tweekleurig is. Suikermais ‘My Fair Lady’ is een tweekleurig hybride-ras met een goede productie. Het gewas vormt slanke kolven met een lengte van 18-20 cm. De maiskorrels hebben een zachte textuur en een zeer zoete smaak
Bereiden
Wist u dat maïs eindeloos veel lekkere mogelijkheden heeft? Wat dacht u van maïs met peterselieboter? Of maïs op de barbecue? Maïs is heerlijk bij een hoofdgerecht, maar ook onweerstaanbaar als verantwoord tussendoortje.
Meer informatie
Tomaat - Artisan Green Tiger
Solanum lycopersicum
Artisan Green Tiger tomaten zijn licht- en donkergroen gestreept en hebben een groene binnenkant, die geler wordt naarmate de tomaat rijper wordt. De tomaten hebben een rijke, zoetzure smaak. Het formaat van de Artisan Green Tiger tomaat is tussen dat van een cherry tomaatje en gewone tomaat.
De Artisan Green Tiger tomaatjes zijn beter bestand tegen de gevreesde schimmelziekte Phytophthora.. De ziektegevoeligheid is laag, dus de kans op veel oogst groot!
Bereiden
Geniet van de bijzonder smakelijke Artisan Green Tiger tomaatjes. Zo lekker smaakvol met een rijke, zoetzure smaak, dat lekker buiten zongerijpt is.
Een tomaatje weegt tussen de 35 en 64 gram.
Meer informatie
Tomaat - Coeur De Boeuf
Lycopersicon
De Coeur de Boeuf heeft de vorm en de grootte van een ossenhart waarnaar de tomaat genoemd is. Deze grote, vlezige rode prachtig gevormde tomaat komt oorspronkelijk uit Italië. Hij heeft een heerlijke smaak met weinig zuur en een prettig aroma de kleur is mooi rood.
Bereiden
De smaak van deze tomaat is vol en puur en heerlijk om verschillende gerechten mee te maken, je kan er een soep van maken of in pasta’s gebruiken of in andere gerechten.
Meer informatie
Tomaat - Red Cherry tomaatjes
Solanum lycopersicum
De in de open lucht zon gerijpte kleine Red Cherry tomaatjes worden ook wel kerstomaatjes of pingpongtomaatjes genoemd. De meesten smaken extra zoet, een enkeling heeft een zoetzure smaak. Cherry tomaten liggen het dichtst bij de oorspronkelijke soorten, wellicht daardoor zijn ze over het algemeen beter bestand tegen de gevreesde aardappelziekte phytophthora.. De plant vormt talrijke trossen met tientallen smakelijke kleine tomaatjes van ca. 20 gram.
Bereiden
Kerstomaten worden veelvuldig gebruikt als rauwkosthapje, eventueel met een dipsaus zoals cocktailsaus, als een van de ingrediënten voor een belegd toastje of als onderdeel van een salade. Geniet van de bijzonder smakelijke Red Cherry tomaatjes. Zo lekker smaakvol, het proeft als een echt Italiaans tomaatje, dat lekker buiten zongerijpt is.
Meer informatie
Tuinbonen - Eleanore
Vicia Faba
Het biologische zaad is afkomstig van De Bolster, de specialist in biologische zaden. De Eleanore is een iets later ras. Door de goede vertakking blijft het gewas kort en gaat niet legeren. De peulen zijn erg mooi en goed gevuld. Het gewas wordt ongeveer 60 cm hoog.
Bereiden
De grote tuinbonen zijn zeer smakelijk. In restaurants worden ze vaak dubbel gedopt, dit is niet noodzakelijk, want het schilletje om de boon smaakt ook prima en bevat gezonde vezels. Gebruik van de tuinboon kan als heerlijke groente, in soepen, in wokschotels, in stoofschotels, bij pasta en kort gekookt in salades. Geniet van de bijzonder smakelijke tuinbonen.
Meer informatie
Witte kool - Holsteiner Platte
Brassica oleracea
De Holsteiner Platte is een krachtige, grootbloemige variëteit met sterke randbladeren. Vlakke ronde kop; goed voor zuurkool, niet geschikt om te bewaren. Zeer goede smaak. Kolen van 5-8 kg komen regelmatig voor.
Bereiden
Witte kool, is net zoals groene kool, ontzettend gezond en wordt wetenschappelijk onderzocht op zijn antikankerwerking. Witte kool bevat drie belangrijke componenten namelijk antioxidanten, ontstekingsremmende voedingsstoffen en antikankerwerking in de vorm van glucosinolaten en fytonutriënten. Van Witte kool kan zuurkool gemaakt worden door fijngesneden witte kool te fermenteren met melkzuurbacteriën. Zuurkool bevat veel vitamine C en vitamine B. Het gewicht van de witte kool varieert van 1,5 tot 6 kilo.
Meer informatie
Wortel - Purple Haze
Daurus Carota
Mooie diep paarse wortel die lekker zoet en een beetje pittig van smaak is. De kern van de wortel is oranje. Het zaad is afkomstig van Bejo zaden.
Bereiden
Eet de Purple Haze in elk geval ook rauw, dan blijft de kleurscheiding behouden. Na koken mengt de kleur zich. De paarse wortel altijd apart koken. Vanwege de mooie kleurschakering is de paarse wortel uitermate geschikt voor in een salade. Paarse wortelen bevatten veel hogere waarden Beta caroteen, dan de oranje wortelen. Daarom worden deze in verband gebracht met een preventieve werking tegen kanker en hart- en vaatziekten. Paarse wortelen hebben ook veel Anthocyaan, een paarsrode kleurstof.
Meer informatie
Wortel - Purple Sun
Daurus Carota
De Purple Sun is een mooie Nantes wortel met een externe donkerpaarse kleur en een bijna helemaal donkerpaarse interne kleur. Paars is de oorspronkelijke kleur van wortelen. Het zaad komt van Bejo zaden.
Bereiden
De Purple Sun zit bomvol smaak en is vaak zoeter dan de oranje. Door zijn intense smaak biedt de paarse wortel veel mogelijkheden. Ze zijn zelfs te verwerken tot ijs en marmelade. Of snijd de peen in plakjes, droog ze in de oven en serveer als chipjes! Paarse wortels zijn alleen minder geschikt om te koken, omdat ze dan hun kleur kunnen verliezen. Paarse wortelen bevatten veel hogere waarden Beta caroteen, dan de oranje wortelen. Daarom worden deze in verband gebracht met een preventieve werking tegen kanker en hart- en vaatziekten. Paarse wortelen hebben ook veel Anthocyaan, een paarsrode kleurstof.
In juli, augustus en september is de wortel nog niet volgroeid en is de kern lichter van kleur en de buitenkant paars.
Meer informatie
Wortel - Rodelika
Daurus Carota
De Rodelika is een zaadvaste grote stompe, gladde wortel met intense oranje kleur. Sterke, zoet-aromatische smaak. Uitstekende Brix-waarden, daarom bijzonder geschikt voor hoogwaardige sappen. Brix is een maat voor de hoeveelheid suiker in een waterige vloeistof en geeft aan hoeveel massa-procent van de vloeistof uit suiker bestaat. De oranje wortel is ontstaan door kruisingen. Er wordt aangenomen dat wortelen oorspronkelijk paars waren met een dunne wortel, waarna een mutant optrad die de paarse pigmentatie verwijderde, wat resulteerde in een nieuw ras van gele wortelen.
Bereiden
De Rodelika heeft een zodanig intense smaak dat consumenten bereid zijn hier meer voor te betalen. De lagere kilo-opbrengst van de boer kan hiermee gecompenseerd worden. Van rassen met een bijzondere smaak kunnen ook speciale producten gemaakt worden. In Duitsland wordt wortelsap gemaakt van het ras Rodelika en verkocht onder de naam Rodelika. Ook is deze wortel heerlijk voor een worteltaart.
Wortels zijn rijk aan bètacaroteen, dat in het lichaam wordt omgezet in vitamine A.
Meer informatie
Wortel - White Satin
Daurus Carota
De ‘White Satin’ is een fijne witte wortel. De wortel is zoet van smaak en heeft een knapperige structuur.
Bereiden
Deze witte wortel combineert een zachte, hartig-zoete smaak met een knapperige structuur. White Satin is opvallend glad, (dus gemakkelijk schoon te maken) heeft een uitstekende smaak, is tevens sappig en apart mooi van kleur. De textuur van witte wortelen zorgt voor een lekkere ‘bite’ en is ook nog eens goed voor de spijsvertering. Aantrekkelijk en smaakvol. Bevat vitamine A en antioxidanten. Van de White Satin winterwortel kun je een heerlijke hutspot maken. Dit gerecht heet “Crécy à la Reine”.
Meer informatie
Wortel - Yellow Stone
Daurus Carota
De ‘Yellowstone’ is een vroege gele wortel met een hoge opbrengst. De wortel is wat zoeter en redelijk groot. Het zaad is afkomstig van Bejo zaden en is biologisch geteeld.
Bereiden
Chefkoks zweren bij dit nog relatief onbekende product. De smaak is zacht zoet. De Yellow Stone is een heerlijke wortel om rauw lekker op te knabbelen of vers versneden en versnipperd te gebruiken in veel gerechten; Geel wortelsap is ook zeer gezond: Gele wortels staan vanouds bekend om hun hoge Luteïne-gehalte, Luteïne is een Carotenoïde, een natuurlijke weerstands-verhoger, die helpt tegen hart- en vaat-ziekten en ook zeer goed is voor onze ogen.
Meer informatie
Wortelpeterselie - Osborne
Petroselinum crispum
De wortelpeterselie is een variëteit van de peterselie, die hoofdzakelijk voor zijn tot 15 cm lange, witte penwortel wordt gekweekt. De wortel lijkt op een kleine uitvoering van de pastinaak. Het zaad is demeter / BIO gevercertificeerd en afkomstig van Bingenheimer Saatgut.
Bereiden
De smaak van de wortelpeterselie lijkt op pastinaak en knolselderij. De wortel is rijk aan caroteen, vitamine B2 en vitamine C. Van deze peterselie is het vooral de wortel, die een heerlijk zacht peterselie-aroma heeft. Tip: snij blokjes door de soep; rauwe of gebakken blokjes door de sla… heerlijk!
Het verse blad wordt gebruikt als toekruid voor vele gerechten zoals soep en wortelen. De penwortels kunnen worden gebruikt voor het kruiden van gerechten of puur als groente worden gegeten.
De wortelpeterselie wordt natuurlijk geleverd met loof.
Meer informatie
Yacon - Yacon
Polymnia sonchifolia
De yacon is een plant uit de zonnebloem familie, oorspronkelijk uit de Andes in Zuid-Amerika. Yacon kan vers gegeten worden en daarnaast worden van de knollen siroop, marmelade, poeder, thee en gedroogde plakjes gemaakt.
Bereiden
De Yacon kan zowel rauw als gekookt gegeten worden en geeft een frissen twist aan je salade! Yacon is een zeer goede bron van suikers en een gezondheidsbevorderende voedingsbron en door de pre-biotische eigenschappen ook te classificeren als een gezondheidsbevorderende voedingsbron. Dat betekent, dat ze de ontwikkeling van de darmflora bevorderen.
Yacon bezit een zeer lage waarde op de glycemische index.
Yacón bezit een zeer lage hoeveelheid calorieën, wat uitzonderlijk is voor een zoetstof.
Yacon bezit de grootste hoeveelheid F.O.S. van alle bekende voedingsbronnen op de wereld.
Yacón bezit bijzonder veel inuline, welke zorgt voor de overheerlijke mild zoete smaak van yacón.
Meer informatie
Zacht fruit - Blauwe Bessen
Vaccinium Corymbosum
Dit middelvroege ras vormt grote, mooie, stevige lichtblauwe bessen met een heerlijke smaak. De bessen groeien aan een struik die ongeveer 2 meter hoog kan worden, de struik vormt mooie witcrème tot roze bloemen.
Bereiden
De bessen zijn heerlijk om zo rauw op te eten, je kan
er ook heerlijke smoothies van maken, taarten,
pannenkoeken.
Meer informatie
Zacht fruit - Zwarte Bessen
Ribes Nigrum
Deze struik vormt mooie stevige kleine bessen die zwart van kleur zijn hebben een zure smaak. De struik wordt ongeveer 1,5 meter hoog. De bessen van de stuik zijn rijk aan vitmanie C en dus erg gezond.
Bereiden
De bessen zijn rauw eet baar maar zijn wel zuur van smaak, van de bessen kan je een lekkere jam maken ook kan je de sap van de bessen drinken.
Meer informatie